I Høyre/Frp-regjeringens forslag til langtidsplan for Forsvaret legges det opp til at både 339-skvadronen på Bardufoss og Kystjegerkommandoen i Harstad skal pakkes ned og flyttes sørover.

Protestene mot forslagene har vært omfattende – blant annet har politimester Ole B Sæverud i Troms gått ut og advart mot det han mener er en trussel mot beredskapen i Nord-Norge.

Går mot regjeringen

Nå går også det største lokallaget i Høyre i Nord-Norge – Tromsø Høyre – ut og krever at flytteplanene for de to militære virksomhetene skrinlegges.

På lokallagets årsmøte lørdag ble det fattet et enstemmig vedtak om å sende klar beskjed til regjeringen.

– Vi vil at både Kystjegerkommandoen og 339-skadronen beholdes her i nord, sier Erlend Svardal Bøe, gruppeleder for Tromsø Høyre til iTromsø.

Frykter svekket beredskap

Ifølge Bøe er det beredskapshensyn som ligger bak kravet om at helikopterskvadronen på Bardufoss skal få bestå. Å legge ned og flytte Kystjegerkommandoen vil ifølge Tromsø Høyre være å ødelegge en godt fungerende militær enhet.

Gruppelederen tror at budskapet fra Tromsø Høyre vil bli lyttet til – spesielt med tanke på at det er et samstemt budskap som kommer fra hele fylkeslaget av Høyre.

– At vi kan stå sammen om dette i hele Troms gjør at jeg er sikker på at det vil bli et tydelig signal – og at det vil bli lyttet til, sier Bøe.

Inn i forhandlingene

Han tror at kravene fra Troms og Tromsø Høyre vil være et godt innspill i de forhandlingene som skal starte i høst om langtidsplanen for Forsvaret.

– Det er ikke regjeringen som alene skal avgjøre dette, det er opp til Stortinget å bestemme hvordan det endelige vedtaket blir. Da er innspillet fra Tromsø og Troms et godt forhandlingsgrunnlag, sier Bøe.

Han er nøye med å understreke at det kun er vernet av de to forsvarsavdelingene i Troms som skiller regjeringens forslag fra Tromsø Høyres.

– Vi mener at regjeringen har lagt fram et generelt sett godt forslag som vil styrke forsvaret på sikt, sier han.

KYSTJEGERE: Kystjegerkommandoen i Harstad må også beholdes, mener Tromsø Høyre, Foto: Forsvarets mediesenter
GRUPPELEDER: Erlend Svardal Bøe i Tromsø Høyre. Foto: Ronald Johansen / iTromsø