En lengre periode med unormal høy temperatur fulgt av en tid med kraftig regn har skapt utfordringer for alle små vannverk og privatpersoner som har egen vannforsyning uten rensing.

– Vi går ut og advarer etter «føre var-prinsippet». Værsituasjonen som har vært den siste tiden har vært spesielt ugunstig i år, og vi er bekymret for at den siste tids store nedbørsmengde kan ha brakt med seg mikroorganismer ned i vannkilder der det er overflatevann, forteller Tom-Arne Hansen, førsteinspektør i Mattilsynet, avdeling Tromsø og Svalbard.

Fare for E-coli

Mattilsynet anbefaler alle som er rammet om å inspirere i og rundt vannkilden jevnlig. Spesielt er man bekymret for E-coli-bakterien som kan stamme fra blant annet døde smågnagere og avføring fra dyr.

– Det er jo på eget ansvar, men det er en klar anbefaling fra oss om å koke vannet så lenge det er misfarget. Når det verste regnet gir seg, vil forholdene stabilisere seg, og om vannet har fin farge etter noen dager nå, er det ingen fare lenger. Det som er viktig er at folk gjør rent brønnen og vanninntaket nå i etterkant, for mye grums kan skjule seg der. E-coli overlever for eksempel bare et par dager i det fri, sier Hansen.

Hva skal du gjøre?

Mattilsynet har delt noen tips til hva du skal gjøre hvis uhellet først er ute:

Koking:

Er det smak-, lukt- eller fargeendringer i vannet, holder det i de fleste tilfeller å fosskoke vannet i 2–3 minutter.

Ta en kikk i brønnen, eller gå deg en tur for å undersøke om noe forurenser kilden din.

Sjokk-kloring:

Har du fått forurensing inn på nettet, kan sjokk-kloring av rørnett være en løsning. Da går du fram på følgende måte:

1. Før sjokk-kloring må du gi beskjed til alle abonnenter, og stenge av aktuelt ledningsnett.

2. Beregn volum i rør. Klor tilsettes slik at klorverdien i vannet overstiger 20 mg/l (20g 100 % klor per m³ vann). 1 liter Natriumhypokloritt til 200–300 l vann (gir 1,5–0,75 g aktivt klor per liter)

3. Det er bedre å bruke litt for mye klor enn for lite når du sjokk-klorer vannet. Dersom du bruker for lite klor, vil innholdet av kloraminer øke, og det er ikke bra.

4. Kontroller kloroverskuddet etter to timer. Hvis det ikke oppdages klor etter dette tidspunktet, må sjokk-kloringen gjentas.

5. Behandlingstiden er mellom 12 og 24 timer, kontroller overskuddet av klor. Det skal være overskudd av klor, noe en finner ved å måle det eller med en sensitiv gane. Skyll ledningsnettet rikelig med vann til det ikke lengre lukter eller smaker klor.