22. september var Mattilsynet på et såkalt «smilefjestilsyn» hos Kaffebønna på Jekta. Der kontrollerte de etterlevelsen av sentrale krav i matlovgivningen og undersøkte hvordan enkelte av de daglige rutinene fungerte i praksis.

Mattilsynet fant brudd på regelverket for trygg mat knyttet til internkontroll og har sendt ut forhåndsvarsel om vedtak for å rette på dette.

Mangelfullt renhold

Mattilsynet observerte følgende da de var på kontroll:

• Vask av gulvareal utføres av ekstern aktør, og renholdet er mangelfullt.

• Enkelte plasser i lokaler er vanskelig tilgjengelig (eksempelvis området rundt varmtvannstanken, innen dørkarmen på kjøkkenet), og der hadde det bygd seg opp belegg.

Når det gjelder disse punktene, mener Mattilsynet at regelverket er brutt siden renholdsavvik ikke er registrert eller fulgt i samarbeid med ekstern aktør.

De krever nå at Kaffebønna må gjennomføre tiltaket innen 4. oktober.

Bagatellmessig brudd

• Lager og garderobe er samlokalisert og fremsto rotete. Uklart skille mellom privat klær/sko og arbeidsklær/sko.

Mattilsynet skriver avslutningsvis at de mener sistnevnte observasjon viser at regelverket er brutt, men kun i bagatellmessig grad. I slike tilfeller vil ikke Mattilsynet pålegge aktører om å rette avvik, men følge opp ved å påpeke den plikten som følger av regelverket.

Dersom de samme bruddene dukker opp igjen ved senere tilsyn, vil Mattilsynet vurdere å pålegge Kaffebønna om å rette forholdet.