Studio 5 er en liten frisør- og velværesalong på Stortorget som lenge har hatt ambisjonen om å kunne gi et kundetilbud med «noko attåt».

Derfor søkte de om å få skjenkeløyve slik at eksempelvis vordende bruder, «bli-ny-aspiranter» og andre kunne få seg et glass bobler mens man satt i stolene.

Men nei. Formannskapet i kommunen ga en glassklar tommel ned da man behandlet skjenkesøknaden forrige måned.

Les mer: Vil nekte frisørsalong å servere alkohol

I begrunnelsen fra politikerne pekte man på flere forhold – det var ikke et tradisjonelt serveringssted, det fantes allerede for mange slike – og det ble ikke servert mat i lokalene.

Ble forbannet over avslag

Avslaget fikk daglig leder Sandra Furuhovde til å tenne på alle plugger.

– Jeg satte meg ned og skrev en klage på vedtaket, men istedenfor å bruke energi på å være sur og tverr så skrev jeg en klage med glimt i øyet. Jeg ville kunne sette en smilemunn som punktum, sier hun til iTromsø.

Les mer: Kommunen nekter vinservering under hårklippen (iTromsø Pluss)

Hun trekker fram flere forhold i sin klage som hun mener er bevis på forskjellsbehandling og firbeint byråkrati. Blant annet peker hun på at andre «utradisjonelle» serveringssteder får lov til å skjenke alkohol til sine kunder. Platebaren Backbeat og ByBowling er to av disse.

Les mer: Denne frisøren vil gi deg et glass vin til hårklippen (iTromsø Pluss)

Tilbyr seg å selge DumDum Boys

Furuhovde skriver:

«Vi vil videre presisere at dersom det hele står og faller på om Studio 5 AS kan tilby noen eksemplarer av «Best of DumDum Boys» mellom sjampoflaskene, er vi positivt innstilt på å akseptere et slikt vilkår. Vi innrømmer imidlertid at en bowlingbane vil bli litt vanskelig».

- Det siste kan vi eventuelt gjøre noe med – vi kan kanskje bruke noen julekuler til å velte noen sjampoflasker, sier Furuhovde med en latter.

Hun argumenterer også mot påstanden om at det ikke serveres mat på salongen – et skjenkeløyvekrav hun ikke helt skjønner innebyrden av.

Les også: Åpnet byens første hundefrisør

Vil servere Mariekjeks

Hun skriver:

«Vi etterlyser en nærmere redegjørelse for hva som utgjør et «spisested» etter kommunens retningslinjer, og påtar oss gjerne å selge Mariekjeks dersom dette endrer utfallet av søknaden.»

Men spøk til side, er klagen å regne som svært alvorlig. Furuhovde mener at avslaget er inkonsekvent, urettferdig og merkelig. Hun skriver: «Avslaget på vår søknad et glimrende eksempel på en formalistisk og feig håndhevelse av den myndighet alkoholloven tildeler Tromsø kommune».

– Det er et alvor bak smilet i klagen, helt klart. For jeg gir ikke opp. Får vi avslag på klagen så vil vi sende flere søknader og klager, sier hun.

Merkelige begrunnelser

Hun mener dessuten at kommunen handler helt i strid med både alkohollovens intensjoner og Tromsø kommunes vedtatte skjenkepolitikk.

Fire dager etter at hun fikk avslaget i posten sto det i avisene at det skal åpne et nytt skjenkested i byen – på tross av argumentet om at det allerede er for mange.

I klagebrevet til kommunen skriver hun.

«Er det da slik å forstå at feilen vi gjorde, var at det presiseres at det legges opp til et moderat og kontrollert alkoholsalg ved spesielle anledninger? Ville kommunen være mer positiv dersom vi lover å la ølkranene stå på vidt gap og skjenke samtlige gjester til de må bæres ut av lokalet? I motsetning til platesalg og Mariekjeks er dette et vilkår vi ikke kan akseptere».

Dette skriver kommunen i sitt avslag på søknaden.

KUNDETILBUD: Sandra Furuhovde ønsket å kunne servere boblevin til kundene som eksempelvis en bryllupsstyling – men formannskapet sa nei. Foto: Trond Tomassen
BOWLINGBANE? – Det er litt trangt inne på Studio 5, men kanskje kan vi lage en bane med julekuler og sjampoflasker, sier Sandra Furuhovde. Foto: Trond Tomassen
MARIEKJEKSSERVERING: Her kan kanskje kundene få noen Mariekjeks slik at vilkårene for matservering blir oppfylt. Foto: Trond Tomassen