Alternativ til vold (ATV) og Forebyggende helsetjenester går sammen om å holde kurset «Bryt voldsarven» i slutten av oktober. Her kan foreldre og blivende foreldre melde seg på dersom de er redd for å bli aggressive eller utøve vold mot sine barn.

En av fem

– Bakgrunnen for kurset handler om omfanget og hvor mange som blir utsatt eller er vitne til fysisk og psykisk vold. Nova-rapporten, en ungdomsundersøkelse fra 2007 til 2015, viser at en av fem ungdom har opplevd fysisk vold fra minst en av foreldrene. Det er veldig mange, sier psykolog Mari Torstveit, som er en av kursholderne.

– Vi vet også at volden ofte går i generasjoner. Det at man selv har vært utsatt for vold, betyr ikke at man automatisk blir en voldsutøver, men risikoen øker. Fire av ti opplever å få samme type utfordringer som foreldrene, sier hun.

– Sterkt

Kurset som de to skal holde skal være med på å bryte denne voldsarven, og komme på banen før volden er etablert i en familie. Det omfatter ikke bare fysisk vold, men også psykisk, emosjonell og seksuell vold.

– De andre gangene vi har holdt kurset har vi fått tilbakemeldinger på at det har vært meningsfylt. Noen har faktisk sagt at det har endret livet deres, sier Torstveit.

– Deltakere på kurset har fortalt om redsel for å få egne barn fordi de har vært redde for å bli som sine foreldre, men har i etterkant av kurset kunne fortelle oss at de har blitt gravide. Det er utrolig sterkt, legger hun til.

Dele erfaringer

De understreker at man ikke trenger å ha opplevd vold i barndommen for å bli med på kurset.

– Alle som kjenner at de er redde for å utøve vold mot barna sine, eller kjenner at de blir sinte og aggressive mot barna kan være med, sier hun.

Under kurset skal deltakerne dele sine erfaringer, og målet er å få mer kunnskap om det å være utsatt for vold, kunnskap om barn og deres utvikling. Samtidig blir man mer bevisst på hvordan sin egen historie kan påvirke et handlingsmønster.

– Det er en kjempefin mulighet for foreldre å komme og dele sine erfaring, og prate om hva de har opplevd. Man vil møte andre personer som har hatt de samme tankene, bekymringene og det kan være ekstremt utviklende, sier hun.

– I løpet av de dagene kurset varer skjer det en del omkring bevisstgjøringen. De har kanskje bagatellisert det de har opplevd. Etter kurset skjønner mange at de må ta litt tak i seg selv, sier helsesøster Marit Borg.