1. september la Husfliden i Tromsø ut en stillingsannonse der de søker etter bunadstilvirkere som kan ta del i det daglige arbeidet på bunadsavdelingen.

Les også: Unngå disse bunad-tabbene

Bunadsansvarlig ved Husfliden, Lene Pedersen, forteller at bunadskunnskap ikke er noe det flyter over av for tiden.

– Det er ikke så mange som har kunnskap om bunadstilvirking i dag. Vi fleiper med at vi burde kunne klone oss selv, sier Pedersen lattermildt.

Hun forteller at de finnes få kjole- og draktsømlinjer igjen i de videregående skolene, og at man i dag som oftest går grunnkurs, og siden går ut som lærling dersom man ønsker å jobbe med bunad.

– Men i dag vil de fleste heller bli designere, påpeker Pedersen.

Les også: Dette selskapet vil få slutt på at det står tomt i disse lokalene

– Rører oss i sjela

Husfliden hadde fem-seks søkere på stillingen, og har allerede tilsatt én person – men fortsatt har de plass til flere.

– Kan man sy, kan man også lære seg bunadstilvirking. Det er ikke noe problem. Det er mange som har gått den retningen. Man får interessen for dette, og bunad er noe som rører oss i hjertet og sjela, mener hun.

Pedersen understreker at en jobb som bunadstilvirker både handler om søm og kunnskap om bunad, men også i stor grad om kundebehandling.

– Men følger jo kunden fra A til Å – fra man tar mål til man leverer bunaden.

Les også: Tromsøfamilien fikk amerikanske Sue til å bli ekspert på bunader

Kinaproduksjon

Hun håper at det ikke blir færre og færre med kunnskap om bunadstilvirking i Norge, og viser til at Norges Husflidslag blant annet har et prosjekt der de prøver å få inn flere lærlinger i faget.

Man kan også gå Bunadopplæringa, som er et samarbeid mellom Noregs Ungdomslag, Norges Husflidslag og Studieforbundet kultur og tradisjon.

Les også: Frisørsalong fikk skjenkenei – nå tilbyr de å servere Mariekjeks for å få kommunens velsignelse

– Vi vil ikke gi bunaden til utlandet – det finnes en del kinaproduserte bunader nå, sier Pedersen.

– Det er viktig å holde kunnskapen i landet. Bunaden ligger i vår tradisjon. Men jeg tror det er noe på gang, og at bunaden kommer mer tilbake i skolen. Vi har også rom for å ta imot lærlinger her i fremtiden, dersom noen ønsker det.

Les også: – Falske kofter som kostymer er et hån mot vår kulturarv