Det kommer fram i tall som Statistisk sentralbyrå publiserte i forrige uke. Tallene er bearbeidet av Nordnorsk Reiselivsstatistikk – et prosjekt i regi av NHO Reiseliv Nord-Norge.

Totalt var det 490.981 overnattinger på nordnorske overnattingsbedrifter i august 2016. Dette er en økning på 44.500 overnattinger. Norge totalt hadde en økning på ni prosent. Hvis man ser sommeren under ett, altså juni, juli og august, hadde Nord-Norge en økning på ni prosent.

– Fornøyd

– Sommeren i år har utvilsomt vært tidenes turistsommer i nord. Det er stor grunn til å være fornøyd, sier daglig leder i NHO Reiseliv Nord-Norge, Gunnar Nilssen.

Troms hadde i august en økning i overnattinger på 12 prosent. Nordland hadde en økning på 14 prosent, mens Finnmark gikk ned med minus fem. Antall utenlandske overnattinger hadde i august en økning på 18 prosent. I Troms var økningen på hele 30 prosent, Nordland hadde en økning på 17 prosent, og Finnmark en økning på seks prosent.

– Troms kan absolutt være fornøyd. Det er mange elementer som spiller inn i hvorfor økningen skjer. Det har jo i flere år vært satset på markedsføring av landsdelen. Det andre elementet er at valutakursen har gått til vår fordel i år. Dette kan ha bidratt til at internasjonale turister har valgt Nord-Norge. I tillegg ser vi at stadig flere nordmenn ferierer i nord. Det er nok et bevis på at nordmenn også etter hvert har fått øynene opp for opplevelser her, sier Nilssen.

Sjakk-OL

August 2014 var en svært god måned for overnattingsstedene i Tromsø på grunn av sjakk-OL. Da var det totalt 77.953 overnattinger. Til tross for en såpass stort arrangement, er årets tall ikke langt unna måneden for to år siden.

– I august i år var det 75.359 overnattinger i Tromsø. Det er nesten på lik linje med da det ble arrangert sjakk-OL. Det at det går så bra er ikke bare på grunn av turismen, men også fordi det går bra innenfor næringslivet for øvrig. Det er en økning i alle segmentene, sier han.

Nå står vintersesongen for tur, og Nilssen har stor tro på at trenden vil fortsette.

– Ut fra den informasjonen vi har fått, så ser vinteren lovende ut, sier han.

Foto: Gunnar Nilssen
daglig leder i NHO Reiseliv Nord-Norge, Gunnar Nilssen. Foto: NHO Reiseliv