I helga er produsentene av Harald Zwarts kommende storfilm om Jan Baalsrud, «Den 12. mann», på Kulturhuset for å finne skuespillere og statister.

Petter Holmsen er castingansvarlig og regissør Harald Zwarts høyre hånd under innspillingen. Han forteller at det er mange roller som skal besettes, både små og store.

– Jan hadde ekstremt mange hjelpere, så det er mange små roller i løpet av filmen vi trenger folk til, sier Holmsen.

Opptakene fra audition tar han med seg til Zwart, og han håper å fylle mange av rollene i helga.

Skuespillerdrøm

På castingen møter vi Caroline Grønbekk, som har et sterkt ønske om å komme med i filmen.

– Det er kanskje en klisjé, men jeg har en drøm om å bli skuespiller, sier hun.

Grønbekk jobber som sufflør på Hålogaland Teater, og tidligere har hun spilt i musikkteateret Elden på Røros. Hun har et nært forhold til boka om Baalrsud, og synes det er flott at den nå blir filmatisert på nytt.

– Folk i Nord-Norge savner å se historier om krigen i Nord-Norge på film. Det var jo her det faktisk var krig, konstaterer hun.

Kino i kulda

Grønbekk forteller at interessen hennes for Baalsruds historie ble vekket på en kinoforestilling utenom det vanlige. Hun var i forsvaret og gjorde tjenesten sin på Skjold. I forbindelse med forberedelsene til den årlige vinterøvelsen på Helligskogen ble det satt opp en kinovisning av «Ni liv» utendørs – i 20 minusgrader.

– Vi satt ute i bekmørkt i 20 kuldegrader og bamsemumspatruljen kom rundt med kaffe og sjokolade. Der og da tenkte jeg at jeg håper de lager en nyinnspilling av denne en dag, da vil jeg være med, forteller hun.

Holmsen skyter inn at målet er at de vernepliktige i 2018 skal kunne se den nye filmen.

– Og da vil gamle korporal Grønbekk gjerne være med på laget, skyter Grønbekk inn og ler.

Etterkommere

Erdahl forteller om en av Baalsruds hjelpere, Marius Grønnvoll fra Furuflaten. Etter at det ble kjent at historien om Baalsrud skulle filmatiseres, har filmteamet blitt kontaktet av hans etterkommere.

– Både barn, barnebarn og oldebarn av Marius Grønnvoll har tatt kontakt, forteller Erdahl.

Drop-in

Det har vært mange innom audition i dag, og i morgen kommer det flere. Nina Erdahl, som bistår Holmsen og resten av produksjonsteamet med castingbyrået sitt, forteller at avtaleboka tidlig ble full, men at det er mulig å komme innom på drop-in.

– I dag etter 17 er voksendagen på casting, og i morgen ser vi etter barn, forklarer hun.