Thekla Eilertsen Bergli (22) reiste i fjor til Nepal for å hjelpe til med å bygge opp et barnehjem i en landsby utenfor Katmandu etter det fatale jordskjelvet de opplevde. Det har gitt mersmak.

- Har ingenting

Bergli og hennes medstudent Johanne Grov Eilertsen (21) setter kursen mot Thessaloniki i Hellas i desember for å hjelpe flyktninger som ikke har fått plass i campene.

- Det vi vet er at mange bor på gatene uten mat og uten lov til å sette opp telt. I fjor vinter var det temperaturer ned mot frysepunktet i området, og disse menneskene har ingenting, sier Bergli.

Handling framfor ord

Bergli fikk ideen om å reise ned for å hjelpe når de tok juleferie fra jusstudiet, og Eilertsen nølte ikke med å bli med.

- Jeg har selv rost Thekla for at hun dro til Nepal for å hjelpe, så dette ble min mulighet til å bidra med noe konkret i stedet for å bare snakke om det, sier Eilertsen, og legger til:

- Vi har gjort mye research for å finne ut hvor vi skulle dra og hvordan vi best kan gjennomføre turen.

Samler inn klær og penger

På fredag la de ut beskjeden om at de skal reise på Facebook, og ba i den anledning de som har mulighet til å donere varme klær (spesielt til barn) og eventuelt noen kroner om å bidra. Søndag kveld hadde de allerede fått inn rundt 5.000 kroner.

- Vi har betalt reise og oppholdet selv, og opprettet en egen konto til donasjonene så de pengene vi får inn skal kun brukes på de vi hjelper, ikke oss selv. Disse pengene skal vi bruke på mat og pledd, og andre ting som er lite praktiske for oss å pakke med oss, og lettere å kjøpe mens vi er der for å dele ut, sier Eilertsen.

Strikkehjelp fra bestemor

Jentene ser for seg at de reiser ned med så mange kofferter som praktisk mulig, og vil vakuumpakke det de kan av klær for å få plass. Bestemoren til Johanne er allerede i full gang med strikkingen.

- Lester, votter og luer i ull er lett å pakke med, og gir utrolig mye varme. Så bestemor er allerede rekruttert, så håper vi at det finnes flere der ute med litt strikke-overskudd som vil bidra, sier Eilertsen.

Alene

Jentene reiser ned uten å tilhøre en organisasjon, men har en kontaktperson i området. Dette gjør de for å ha mest mulig frihet til å hjelpe til der de ser det trenges mest.

- Vi er ikke naive, dumme jenter, og har tenkt til å være forsiktig. Vi skal bare være der nede i 11 dager i utgangspunktet, og konkluderte med at vi fikk til mest mulig ut av turen ved å reise uten en organisasjon. Vi drar ned og så skal vi forhøre oss og snakke med andre frivillige der nede for å finne ut hvor vi kan gjøre mest nytte for oss, sier Bergli. Hun utelukker heller ikke at de vil dra tilbake igjen på et senere tidspunkt.

For informasjon om hvor du kan donere penger og klær kan du sjekke ut Facebook-gruppen deres.