Skattelistene for 2015 viser at byens tannleger tjener gode penger på andres tenner. En rekke av byens tannleger hadde i 2015 en inntekt på over en million kroner, og øverst på lista troner Kari-Mette Andersen, med en skattbar inntekt på 8.902.576 kroner.

Vibeke Lunde, rådgiver ved Ontologi på UiT – Norges arktiske universitet, forteller at det ligger en lang og omfattende utdanning bak de høye inntektstallene.

Se oversikt: Så mye tjener byens tannleger

40 studieplasser

– Det er plass til 40 studenter på hvert kull, men noen faller fra underveis i studieløpet, forteller Lunde.

Tannlegene har minimum en mastergrad i odontologi, og mange velger videre å spesialisere seg i eksempelvis kjeveortopedi eller periodonti.

– Grunnutdanningen – altså mastergraden – tar som kjent fem år. Videre må man gjerne være en periode ute i praksis før man kan gå i gang med spesialisering. Det resulterer i at mange spesialister tidligst er ferdig utdannet etter ti år, forteller Lunde.

Les også: Dette er Tromsøs rikeste

Spesialisering

Universitetet i Tromsø har tre spesialistprogram innenfor tannlegeutdanningen: kjeveortopedi, klinisk odontologi og pedodonti.

– De fleste spesialistutdanningene finnes i Oslo og Bergen, men vi er glade for å kunne tilby noen her i Tromsø, sier Lunde.

Svært få studenter blir tatt opp til spesialistprogrammene i Tromsø, og Lunde forteller at det per nå bare er uteksaminert to spesialistkull.

Les også: Disse tjener best i ditt nabolag (iTromsø Pluss)

Kapasitet

– På kjeveortopedi snakker vi for eksempel om mellom to og fire studenter per kull. Dette er snakk om programmer med en-til-en-veiledning, og det er dermed et veldig krevende studie kapasitetsmessig, sier Lunde.

Tannlegestudiet i Tromsø er populært, og det er langt flere enn de 40 som får plass, som søker seg til utdanningen. Lunde har ingen oppfatning av hvor stor rolle den potensielt store lønningsposen spiller.

– Det er ikke lønningsnivået studentene prater med meg om, men jeg ser ikke bort ifra at det er en faktor som gjør yrket attraktivt for unge folk, sier hun.