Anundsen var torsdag i møter med blant annet politidistriktets ledelse, fagforeningene og noen av de ansatte på politihuset i Tromsø.

– At ministeren tar seg tid til å komme hit og være med oss en hel dag synes vi er veldig positivt, sier politimester Ole B. Sæverud.

I forbindelse med den nye politireformen er justis- og beredskapsministeren på en runde rundt om i landets politidistrikter.

– Jeg er opptatt av å høre hva som skjer der ute, og jeg vil høre det direkte fra politidistriktene og fagforeningene som kjenner på dette, sier Anundsen til iTromsø etter besøket hos Troms politidistrikt torsdag.

Statusoppdatering

Anundsen forteller at han er opptatt av å få en statusoppdatering hos politidistriktene, både med tanke på den aktuelle nærpolitireformen og hvordan politidistriktene jobber med den. Men også om det er spesielle utfordringer i distriktet, slik at politimesteren kan komme med innspill og snakke direkte til ministeren om forhold som opptar politidistriktet akkurat nå.

– Vi har blant annet snakket om barnehuset, tilrettelagt avhør, fiskerikriminalitet, operativ trening og utlendingsfeltet. Vi har egentlig vært igjennom en stor del av vår portefølje, sier Sæverud.

Ris og ros

Ministeren benyttet også anledningen til å komme med ris og ros til Troms politidistrikt.

– Risen synes jeg det er greit å ta med politimesteren, men jeg kan jo si noe om rosen. Og det er at Troms politidistrikt har ligget veldig langt fremme på en del saksfelt, som for eksempel tilrettelagt avhør. Vold og overgrep mot barn er også vært noe Troms politidistrikt har vært banebrytende på og hvor de virkelig har lagt premisser for denne satsingen i politiet. Fenomenforståelsen i politiet er mye bedre, blant annet fordi det er mange som har vært entusiastiske og jobbet hardt med det her oppe, og det synes jeg er veldig bra, sier justis- og beredskapsministeren, og fortsetter:

– Vi ser også at det bærer frukter både med tanke på antall saker, antall tilrettelagte avhør av barn som gjennomføres, og at man har en veldig sterk innsats på det området. Det er utrolig viktig, for hvis vi ikke lykkes som politi for de aller svakeste og aller minste så kan vi jo stille spørsmål om hva slags politi vi er.

– Har tyvstartet litt

Under sitt besøk skrøt Anundsen også av Troms politidistrikt fordi de etter hans mening ligger i forkant av nærpolitireformen.

– De har allerede gjennomført noen strukturendringer hvor man har redusert antall tjenestesteder og klart å få opp den operative kapasiteten ved å gjøre det. Og det er jo det nærpolitireformen egentlig går ut på. Vi har nå omtrent 340 tjenestesteder i Norge og rundt 120 av dem har under fem tjenestemenn – det er ikke sikkert at det gir den beste politidekningen og den operative kapasiteten.

Ifølge Anundsen er det mange som tror at de har en bedre polititjeneste enn de i realiteten har.

– Det er viktig å få en realistisk forståelse av hva slags polititilbud en har hatt og hva man nå får gjennom de endringene som er gjennomført, fordi man får bedre trygghet og et politi som kan komme når det trengs. Og selv om det noen ganger tar tid før politiet kommer så kommer de i hvert fall, og det er en vesentlig forbedring. Mye av dette har vært modeller for nærpolitireformen, så her har Troms politidistrikt tyvstartet litt, og det er bra, konkluderte Anundsen.