Vaksinasjonen organiseres av hver enkelt kommune, og i Tromsø er det åpent for timebestilling fra i dag. Selve vaksineringen igangsettes i januar 2017.

Les også: 8 av 10 jenter fullfører HPV-vaksineprogrammet

Kommunen oppfordrer alle kvinner født fra og med 1991 til og med 1996 til å vaksinere seg.

– HPV-vaksine kan gi beskyttelse også hos dem som har debutert seksuelt. Derfor anbefales HPV-vaksine til alle unge kvinner som ikke tidligere er vaksinert, heter det på kommunens hjemmeside.

Enhetsleder Britt Margareth Simonsen forteller at det legges opp til vaksinering mellom klokken 16.00 og 20.00 på Sentrum helsestasjon på nyåret.

Les også: Anbefaler HPV-vaksine til gutter

Tre doser

– Totalt anslår vi at det er mellom 2.500 og 3.000 kvinner i aldersgruppen, og alle skal få tre doser hver. Det krever en del planlegging, sier Simonsen.

Neste uke sendes det ut en påminnelse på SMS til alle kvinner i aldersgruppen, og Simonsen antar at mange melder seg raskt etter å ha fått påminnelsen.

– Det er imidlertid ikke slik at man ikke får vaksinen dersom man ikke melder seg umiddelbart. Tilbudet varer ut 2018, så det er rom for etternølere også, sier enhetslederen.

– Alle kvinner i aldersgruppen bør benytte seg av tilbudet, med unntak av dem som er gravide. Man kan imidlertid få vaksinen etter at man har fått barn, sier Simonsen.

Les også: I dag har du en ekstra grunn til å stumpe røyken

Vanlig infeksjon

HPV-vaksinen gis mot infeksjonen humant papillomavirus, som er en svært vanlig infeksjon blant personer som er seksuelt aktive. Ifølge Folkehelseinstituttet går de fleste HPV-infeksjoner over av seg selv, og er symptomfrie.

Cirka 10 prosent av HPV-smittede kvinner får imidlertid en langvarig infeksjon, og en vedvarende HPV-infeksjon hos kvinner kan utvikle livmorhalskreft. Mellom 65 og 100 kvinner dør av årlig av denne krefttypen.

HPV-vaksinen beskytter mot de to vanligste kreftfremkallende HPV-typene, som er årsaken til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft. Tidligere ble vaksinen bare gitt til jenter som ikke ennå hadde debutert seksuelt, men tilbudet gis nå til alle kvinner i aldersgruppen.