Brage Larsen Sollund (Ap) åpnet debatten med å peke på den alvorlige økonomiske situasjonen.

– Jeg tror imidlertid vi kommer til å klare å løse dette. Når det er sagt, kan vi selvsagt ikke unngå å snakke om at vi har brukt 99 millioner kroner for mye på helse og omsorg.

Sollund tok opp forslaget om tillitsreformen, og ønsker med det mindre byråkrati og mer selvstyre hos dem som står nærmest brukeren.

Uferdig reform

– Vi har ikke landet på hvordan vi ønsker at reformen skal se ut. Den veien skal vi gå opp sammen med de ansatte og tillitsvalgte, slik at vi kan fjerne tidkrevende byråkrati og rapportering. På den måten kan man fristille tid hos dem som står nærmest brukeren, sier Sollund.

Øyvind Hilmarsen (H) var raskt frempå og påpekte at Arbeiderpartiet før valget omtalte økonomien i kommunen som «katastrofal».

Øyvind Hilmarsen Foto: Ronald Johansen / iTromsø

- Det er interessant å se at tallene vi ser på nå – som viser ytterligere merforbruk – bare omtales som «alvorlig», sier Hilmarsen.

Mistillit

Erlend Svardal Bøe (H) pekte på Arbeiderpartiets reaksjon på merforbruket i 2013 da de borgerlige styrte byen.

Erlend Svardal Bøe. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

– Da økonomirapport 2 ble behandlet i 2013, hadde pleie- og omsorgssektoren et meldt avvik på 39,9 millioner kroner. Da ville Arbeiderpartiet stille mistillit til byråd Kristoffer Kanestrøm for manglende kontroll. Nå ser vi at pleie- og omsorgssektoren har et meldt avvik på 99,2 millioner kroner. Da er det fristende å spørre om hvem Arbeiderpartiet skal stille mistillit til nå?

Debatten om Økonomirapport II fortsetter utover ettermiddagen, og en rekke partier har egne forslag og tilleggsforslag som skal vurderes av kommunestyret.