RÅDHUSET: – Jeg er stolt av å være medlem i Røde Kors, sier leder i Tromsø Røde Kors, Marie Fangel.

Hun er en av deltakerne på 100-årsbursdagen til lokalavdelingen til den landsomspennende frivillige organisasjonen.

En annen deltaker er president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv. Han er full av lovord over det Tromsø-avdelingen får til.

– Det er altså over 20 behovsrettede tiltak som dere har her i Tromsø – alt fra besøkstjeneste til hjelpekorps. Jeg vil rette en varm takk til det dere får til her i byen, sier han.

Unik bredde

Ifølge ham er det bredden i Tromsø Røde Kors arbeid som gjør avdelingen unik. Presidenten har vært i Tromsø i noen dager og har blant annet vært innom Røde Kors-huset i Mellomveien. Han sier at han er imponert over aktivitetsnivået i byen.

LES OGSÅ: Vil ha forbud mot kasting av mat

– Det gjøres en veldig stor innsats innenfor en rekke felt. Dere har eksempelvis vært veldig flinke til å trå til da flyktningkrisen rammet Europa – og jeg har fått høre at det nå er 50 aktive som deltar i leksehjelp for flyktninger her i Tromsø, sier han.

Ifølge ham er innsatsen tromsøværingene gjør med på å gjøre integrasjonen av flyktninger mer vellykket.

50.000 medlemmer i Norge

– Dere er med på å lære dem språket, hvordan samfunnet fungerer og hva vi er opptatt av her i landet, sier han.

Røde Kors har 50.000 medlemmer i Norge – og organisasjonen vokser.

– Vi har medlemsvekst – også i Tromsø. Folk er ikke lei av frivillighet, vi er verdens mest frivillige land noe veksten i medlemstall og aktiviteter viser, sier Mollekleiv.

Politimester Ole B. Sæverud er også innom bursdagsfesten.

Han sier at politiet er helt avhengige av at Røde Kors og andre frivillige organisasjoner bistår politiet.

Politiet avhengig av frivillige organisasjoner

– Vi har jo dels beredskapen til hjelpekorpset, men for oss i politiet er også besøkstjenesten i fengselet en veldig viktig sak. De som sitter i fengsel eller varetekt er ofte i behov med andre enn politi og påtalemyndighet for å ha noen å snakke med. Der gjør Røde Kors en veldig viktig jobb, sier han.

Besøkstjenesten til Røde Kors er også aktiv blant eldre og syke. Marie Fangel er selv aktiv besøksvenn.

– Jeg er på Sør-Tromsøya sykehjem en gang i uken – og det er noe som gir meg veldig mye også, sier hun.

Sven Mollekleiv vil også bruke anledningen til å takke tromsøværingene for innsatsen under TV-aksjonen for to uker siden.

Besøkte nylig Syria

– Jeg kom selv tilbake fra Syria nylig. Der kunne jeg se hvordan hjelpekolonne etter hjelpekolonne dro inn til de krigsrammede områdene – så hjelpen som blant annet er samlet inn her i Tromsø kommer fram og nytter, sier han.