Det frivillige skyttervesen uttaler ifølge iTromsø at det planlagte skyteanlegget i Tønsvika/Kjoselvdalen dekker behovet til Tromsø skytterlag, Tromsø jeger og fiskeforening, Tromsø pistolklubb, Heimevernet og politiet. Det sies videre at dette er det beste planforslaget for en skytebane noensinne, som på best mulig vis ivaretar det omkringliggende miljø. Dette er selvsagt bare vås.

Som beboer i Tønsvika, omtrent 800 meter fra det planlagte skyteanlegget, må jeg kunne tillate meg å definere meg som en del av det omkringliggende miljø, selv om jeg eventuelt havner utenfor sonen for direkte hørselsskade. Jeg er tidligere rifleskytter, 100 og 300 meter utendørs feltskyting, 50 og 15 meter miniatyr innendørs, men fortsatt medlem av pistolklubben i Tromsø. Jeg er også småviltjeger, og burde ha trent på leirdue før jakta. Jeg er imidlertid sjelden på skytetrening og har aldri skutt et skudd verken i Tromsdalen eller Tønsvika/Kjoselvdalen.

Det er fordi skyting også handler om å ta hensyn – til dem som bor og ferdes i nærheten. Jeg vil derfor spørre skytterne i Tromsø – de av dere som ønsker dere bort fra Tromsdalen og er lei etter flere tiår med konflikter med beboere og turgåere – vil dere ha et skyteanlegg der de samme problemstillingene som presser dere vekk fra Tromsdalen følger med på lasset? Der naboene plages av hvert eneste skudd som avfyres, og der turfolk holder seg unna? Vil dere lade opp børsa med god samvittighet og føle at dette er et anlegg for framtida?

Til tross for et nesten enstemmig kommunestyrevedtak i juni 2014, er politikerne i Tromsø i ferd med å forstå begge sider av denne saken. Men hva mener Arbeiderpartiet og ordfører Kristin Røymo, når hun gjentatte ganger uttaler at «jeg er bekymret» og at «vi går for forslaget, men under sterk tvil»? Den samme Røymo uttalte, i opposisjon, på et folkemøte i Tønsvika/Kjoselvdalen i oktober 2014 at mange stemte for Tønsvika på kommunestyremøtet i juni 2014 fordi de ikke visste hva de stemte på, at saken var dårlig forberedt, at det var om å gjøre å «skjære igjennom» når det gjaldt verkebyllen i Tromsø kommune – å få slutt på skytinga i Tromsdalen og å få etablert et nytt anlegg «én gang for alle» – det vil si, før sommerferien.

Den første skytebanen i bynære strøk i Tromsø ble etablert på selve Tromsøya – det er et ganske uforståelig valg av lokalisasjon i dag. Det neste valget falt på Tromsdalen. Følgene er godt kjent for Tromsøs befolkning, og skytingen der bør opphøre umiddelbart. I en slik situasjon er det imidlertid uforståelig at man seriøst foreslår Tønsvika, der akkurat de samme problemstillingene er gjeldende.

Tida forandrer måten vi tenker på og hvordan vi innretter oss – det var en tid for røyke-kantine på UNN, og det var en tid for bynære skytebaner i boligområder – den tida er forbi.