SØR-VARANGER: Magnus Mæland er denne uken gjesteblogger på Ap-politiker Jarle Heitmanns «Glad i Tromsø»-blogg. Der skriver han om sin intense frustrasjon over den nye politikerretorikken i Nord-Norge:

«Når skal nordnorske politikere slutte med denne forelskelsen i egen landsdel? Jeg greier ærlig talt nesten ikke å ta politikere som sier de elsker landsdelen sin seriøst».

Fascinert

Den tidligere Tromsø-politikeren som i dag jobber som kontorsjef i Sør-Varanger kommune utdyper sin frustrasjon overfor iTromsø.

– Jeg er fascinert av folk som påstår at de elsker dårlig infrastruktur og dårlig luft. Hele retorikken rundt «jeg elsker Nord-Norge» og «jeg elsker Tromsø» er absurd, og jeg tror ikke politikerne som sier det mener det. For min del elsker jeg barna mine, og ikke noe geografiske område.

– Parodisk

Mæland mener man må skille politikk og kjærlighet.

– Hele «heie på landsdelen»-retorikken fordummer debattnivået i Nord-Norge. Vi sliter allerede med å dyrke fram dyktige politikere som kan få ta posisjoner nasjonalt og internasjonalt. Da hjelper det ikke å bli enda mer navlebeskuende. Man må løfte blikket og ikke lage en konkurranse om hvem som «heier mest på Nord-Norge».

Han mener at retorikken grenser mot det parodiske.

Klisjéfylt

– Det er fullstendig useriøst og klisjéfylt. Hva blir det neste? Enda mer amerikanskinspirert kommunikasjon? «God bless Tromsø, the greatest city in the world», spør han ironisk.

Mæland mener politikerne i landsdelen må løfte blikket om de vil påvirke nasjonalt.

– Vi avler ikke fram politikere av rang om man kun snakker om nytt bygg til Framsenteret eller det nye MH-bygget på UiT. Se bare på hvilke saker som ble diskutert etter at statsbudsjettet ble lagt fram. En politiker av format snakker om skatter og avgifter, og ikke bare om hvor mye de elsker byen de kommer fra.

– Heia! Heia!

Eks-politikeren illustrerer poenget sitt på følgende måte:

– Hvis du sitter på Stortinget, og så kommer en representant fra Vestlandet og forteller deg: «Jeg elsker Vestlandet! Det eneste jeg bryr meg om er Vestlandet og at hele E16 på Vestlandet skal asfalteres! Heia Vestlandet!» Det innbyr ikke akkurat til samarbeid. Ingen vil samarbeide med noen som kun bryr seg om sine egne kjepphester.

Han har også en teori om hvorfor retorikken har eksplodert de siste årene.

– Siden midten av 2000-tallet har utviklingen eksplodert i takt med at kommunikasjonsbransjen har vokst. Så har man aktører som Agenda Nord-Norge. Det er positivt at de har et talentprogram for unge i landsdelen, men samtidig snakker de hele tiden om hvor mye de elsker landsdelen og «heier på Nord-Norge».

– Er det ikke litt ironisk at du skriver dette innlegget på Jarle Heitmanns blogg som heter «Glad i Tromsø»?

– Jo da, det er det. Arbeiderparti-høvdingen Jarle Heitmann er en dyktig politiker, men han har valgt et sykt kleint navn på bloggen sin.