Det er BBC som melder om det som etterhvert er blitt et mysterium for både lokalbefolkning og myndigheter i Kanada.

I noen måneder er det kommet ping-lyder og "humme-lyder" som ifølge vitner "kan høres gjennom båtskrov", og som ifølge lokale jegere har ført  til at sjøpattedyr som sel, hvalross og hval har rømt fra området.

Pingene sendes ut i det trange sundet mellom Baffin-øya og det kanadiske fastlandet - Fury & Hecla stredet - men ennå har ingen funnet en forklaring på fenomenet.

ARKTISK: Det er i dette sundet som ping-lyden høres, ifølge lokalbefolkningen. Ill: Google Maps

Mange spekulasjoner

Fenomenet har fått mye oppmerksomhet i mediene i USA og Kanada - blant annet hos Weathernetwork og Huffington Post.

Det er mange spekulasjoner om hva som kan være årsaken, men ingen har ennå fått bekreftet hva som ligger bak. Noen mener at det kan dreie seg om hemmelige seismiske undersøkelser utført av gruveselskaper, andre mener at det kan være Greenpeace som bevisst skremmer vekk viltet - men en tredje teori er at det er militære ubåter som sender ut ping-lydene.

SKREMT: Hvalrosser, seler og hvaler er skremt vekk av ping-lyden fra havbunnen, rapporterer lokalbefolkningen.

Samtlige teorier er tilbakevist fra dem som er pekt på. Gruveselskaper i området blånekter til at de driver med undersjøiske undersøkelser, Greenpeace fnyser av påstandene om at de jager vekk sjøvilt - og det kanadiske militæret sier at de ikke har kjennskap til hverken egne eller andres ubåter.

Skal undersøke

Det kanadiske militæret vil dog ikke undersøke saken nærmere, selv om tidligere undersøkelser ikke har gitt noen resultater.

Nettspekulasjoner om hva som kan være årsaken til ping-lydene og hummingen peker også i alle regnigner - fra fremmed ubåtaktivitet fra russere og amerikanere som bruker kanadiske farvann som lekegrind - til flere noe mer outrerte teorier om at det er utenomjordiske signaler, eller sågar Captain Americas Pod...