Det var litt kaldt da festivalsjef Stein Fredriksen skulle heise regnbueflagget utenfor rådhuset. Kulden de siste dagene og ukene har gjort flagglinen på rådhus-flaggstanga stivfrossen – og Fredriksen var nødt til å plundre en del før han fikk festet homo-flagget.

Men etter at flagget som skal symbolisere fargerikt mangfold var gått til topps, var festuka åpnet.

Ungdom og unge voksne

– I år retter vi oss spesielt mot ungdom og unge voksne. Det er når man er ung at man former store deler av sin identitet – ikke minst sin seksuelle identitet, sier Fredriksen til iTromsø.

Ifølge ham er Tromsø en grei by å være skeiv i, men mange flytter fra byen for å få leve ut sin homoseksuelle identitet.

– Det ønsker vi å motvirke, vi vil skape en trygg skeiv by her i Tromsø. Man skal ikke være tvunget til å flytte herfra for at man er homoseksuell, påpeker Fredriksen.

Leder i oppvekst- og omsorgskomiteen, Elin Jørgensen fra Rødt, var den som offisielt fikk «klippe snora» for festivalen.

Åpen og inkluderende by

I sin åpningstale understreket hun Tromsøs rolle som en åpen og inkluderende by.

– Vi ska feire mangfoldet her på 69 grader nord. Vi vil vise at Tromsø er en solidarisk og varm by, sa hun.

Det er et omfattende program Pride-ledelsen har lagt opp til denne uka. Mandag startet alt sammen med foredrag, filmvisning og utstillinger. Senere i uka skal det vises enda mer film, det skal arrangeres debatter og temakvelder – før det hele avsluttes søndag med organisert tur i regi av turgruppa «Skeive Stier».

Homoparade lørdag

Lørdag skal det mest synlige innslaget arrangeres – da vil den store homoparaden gå gjennom sentrum.

– I fjor var det cirka 450 personer som gikk i paraden. Vi håper at det skal være minst fire ganger så mange i år. Vi oppfordrer alle til å delta i festen og paraden – skoler, barnehager, bedrifter, organisasjoner og vennegjenger. Bli med og feire Tromsø Arctic Pride, sier Jørgensen.

Unge skeive flyktninger

Det er både salte og søte innslag på Tromsø Arctic Pride. Det er mye fest og gammen – blant annet den store Pride-festen lørdag. Men det er også svært alvorlige temaer som skal debatteres.

– Vi skal ha en debatt om unge, skeive flyktninger som kommer til Norge. Ofte er det å være skeiv i deres hjemland så farlig at det kan være en grunn til å få oppholdstillatelse her i Norge, sier Stein Fredriksen.

Tirsdag skal det arrangeres en debatt om temaet der en ung, skeiv flyktning fra Syria vil være til stede.

– Han vil fortelle oss sin svært sterke historie om hvordan han rømte fra Syria og kom til Norge via Russland, forteller Fredriksen.