JULEHANDEL: Her fra Nerstranda i november 2014. Foto: Håkon Steinmo

JULEHANDEL: Her fra Nerstranda i november 2014. Foto: Håkon Steinmo

Så mye kommer du til å bruke på julehandelen

Nordmenn kommer til å handle for 58 milliarder kroner i julen. Det vil si at hver innbygger bruker 11.000 kroner i løpet av årets siste måned.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Ifølge Hovedorganisasjonen Virke anslås handelen i desember i år å øke med fire prosent sammenlignet med fjoråret. Dermed ligger det an til å bli handlet for omtrent 58 milliarder kroner totalt gjennom landets detaljhandelsbedrifter.

– Det betyr at hver innbygger i gjennomsnitt vil legge igjen litt over 11.000 kroner i detaljhandelen i desember. Dette er 300 kroner mer enn i desember i fjor, sier Bror William Stende, direktør for Virke faghandel, i en pressemelding.

Her handles det mest

Årsaken til verdiveksten er, ifølge Virke, ikke at vi kommer til å handle flere varer enn i fjor, men derimot økte priser og en ekstra handledag.

Bror William Stende, direktør for Virke faghandel. Foto: Hovedorganisasjonen Virke

Omtrent 58 prosent av julehandelens omsetning legges igjen i faghandelsbedrifter. Der handles det blant annet pynt, klær og gaver for 6.460 kroner per person i årets siste måned.

– Det legges her flest kroner igjen i klesbutikkene, men vi ser også at stadig flere forbrukere handler i norske nettbutikker i forbindelse med julen, sier Stende.

Mye god mat og drikke

Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare, forteller at vi – i tillegg til det vi bruker på pynt, klær og gaver – koser oss mye med mat og drikke i julen. Av julehandelen står nemlig mat og drikke for 42 prosent.

– Per person bruker vi 4.660 kroner på matvarer, drikkevarer og andre dagligvarer i desember – 24 prosent mer enn i gjennomsnitt i årets øvrige elleve måneder, sier Størksen.

Reiser til utlandet

I pressemeldingen kommer det også fram av nesten hver sjette nordmann drar til utlandet i løpet av julehøytiden.

– Vi forventer at rundt 35.000 nordmenn drar på pakketur til varmere strøk i jula, basert på tendensen fra tidligere år, uttaler Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise Utland.

– I tillegg er det flere som vil oppleve nyttårsfeiring i andre land, legger han til.

Avhengig av julehandel

Virke, som organiserer mer enn 20.000 virksomheter med over 220.000 ansatte, opplyser i pressemeldingen at mange faghandelsbransjer er svært avhengig av omsetningen i desember.

I desember i fjor handlet nordmenn vel 43 prosent mer i faghandelen enn i de andre månedene i gjennomsnitt.

Ifølge organisasjonen er leketøysbutikkene og platebutikkene mest avhengig av julehandelen, ettersom handelen i desember er om lag 3,4 og 2,8 høyere enn månedsomsetningen i resten av året basert på tall fra 2015.

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: