Den siste uken har flere og flere våget seg ut på isen rundt på byens vann, og etter målinger gjort mandag denne uken kan man endelig si at isen ikke lengre er utrygg.  Bydrift målte isen ved Prestvannet, Langvannet, Rundvannet og Skattøravannet, men det er ikke satt opp skilt ved andre vann enn Prestvannet.

– Fredag i forrige uke var ikke isen tykk nok, men målingen gjort på mandag viste at den var over 15 cm tykk og vi kunne dermed fjerne utrygg is-skiltene, forteller Romsaas, som er prosjektleder for Tromsømarkaprosjektet.

– Skattøravannet?

– Ja, det er en skjult perle som ligger mellom boligblokkene i Brattbakken og Utsikten. Der har velforeningen sammen med oss ryddet skog og satt opp bord og benker, så det har blitt helt nydelig der oppe.

– Bruk hodet

Selv om skiltene om utrygg is nå er fjernet, ber Romsaas folk om å bruke både hodet og ispigger.

– Vi vil foreta nye målinger om det kommer mye nedbør eller temperaturen plutselig stiger, men folk må gjøre noen vurderinger selv. Spesielt ved inn- og utløp, som ved utløpet ved brua på Prestvannet for eksempel, må man være forsiktig. Vi har kun kontroll på vannene på Tromsøya, så på andre vann og havis må man se det an selv. Vi anbefaler alle alltid om å bruke ispigger og følge godt med mens de er ute på isen, sier Romsaas.

– Magisk

Romsaas var selv ute med skøyter på Prestvannet mandag, og kan melde om vidunderlige forhold.

– Folk må bare finne fram skøytene og tar turen. Det å skli rundt på skøyter under den store månen og nordlyset er en helt spesiell opplevelse. Magisk, faktisk, sier Romsaas.

Ikke kast stein

En annen ting man bør være obs på er at mange tilsynelatende syne det er gøy å kaste stein på isen. Det kan være svært farlig for dem som suser rundt i god fart på isen.

– Jeg traff to steiner som hadde fryst fast på mandagen, og fikk en momentant bråstopp og gikk rett i isen. Vi har oppfordret alle til å la være å kaste stein og snakke med barna sine om det, for de fryser fast og kan skape farlige situasjoner.

MA­GISK: Hen­rik Roms­aas opp­ford­rer alle til å fin­ne fram skøy­te­ne og ta seg en tur på isen på et av by­ens man­ge flot­te vann. Foto: Ronald Johansen