Lørdag 12. november skal ni ulike lag i Tromsø kjempe om å presentere Norge i den skandinaviske finalen av First Lego League. Konkurransen er en kunnskapsturnering for barn og unge mellom 10 og 16 år. Totalt er det 360 norske lag som deltar i de regionale turneringene.

Årets oppdrag har fått navnet «Animal Allies», som omhandler samspillet mellom dyr og mennesker, og hvordan man kan forbedre hverandres hverdag. Løsningene til lagene demonstreres blant annet med selvbygde legoroboter.

7. klasse ved Mortensnes skole, eller «Artic Riders» som er lagnavnet deres, er et av lagene som kjemper om regionseieren.

– Mye arbeid

Torsdag hadde de fremvisning av arbeidet for foreldre og lærere.

– Vi har laget en bane med en kjørende legorobot som utfører forskjellige oppgaver. Det handler ikke bare om programmering, men også design og utvikling, sier Kaja Holte Harnang.

Deres bidrag har fokus på menneskers møte med dyr, og hvilke reaksjoner de har overfor mennesker.

– Dyr reagerer forskjellig når de møter et menneske. Noen kan for eksempel angripe deg. Derfor har vi laget en app som forteller hvordan et dyr reagerer når de møter mennesker, sier Kristin Angermo.

Med seg på lage har de flere klassekamerater som har jobbet mellom seks og åtte uker for å komme i mål.

– Det er mye arbeid. Vi har vært litt stresset mot slutten fordi det oppsto noen problemer. Vi måtte blant annet omprogrammere roboten, sier Harnang.

Går for gull

Roboten de har utviklet kjører på en bane, og utfører forskjellige oppgaver. Den kan blant annet stoppe et legomenneske med førerhund fra å gå ut i veien, og hjelpe «melkeautomaten» med å sortere legogjødsel – og melk.

– Det er veldig artig. Vi var med i fjor også, og da kom vi på 3. plass, sier Harnang.

– I år har vi fått en mye bedre start, og vi håper på å vinne, sier Angermo.

IKT-veileder, Hans Petter Skog, er veldig begeistret over den innsatsen elevene har lagt ned.

– De kjører løpet helt selv, og det er imponerende hva de får til, sier han.