Det har lenge stått strid om Tromsø Idrettslags planer for idrettshall på Sør-Tromsøya, med høylytte protester fra naboene på nordsiden av den kommunale tomta som skal bebygges. Med Fylkesmannens ferske avgjørelse håper prosjektlederen de er nærmere realisering av planene.

«Ekstremt ruvende»

– Vi er ikke bare optimister, nå er vi realistiske optimister. Planene har lagt på is inntil nå. Nå kan vi starte arbeidet med byggesaken i samarbeid med kommunen, sier Frode Rinnan.

Åtte naboer i Bjerkealléen påklaget i april kommunens vedtak med begrunnelse om at dispensasjonene som var innvilget, var så omfattende at det burde utløse krav til ny reguleringsplan. Dispensasjonene dreier seg blant annet om byggegrense, antall parkeringsplasser, rekkefølgekrav for opparbeidelse av fortau og busslomme.

De mente hallen ville bli «ekstremt ruvende» mot eiendommene sine, og føre til forringelse av lys- og luftforhold. Naboene foreslo også å snu hallen for å gjøre ulempene mindre.

Et gode for bydelen

Byutviklingssjefen tok ikke klagen til følge og saken ble i sommer oversendt Fylkesmannen for endelig avgjørelse. Fredag kom vedtaket.

– Ved at hallen realiseres får barn og unge i Tromsø benytte seg av anlegget. Ulempen med å innvilge dispensasjon går i liten grad ut over ulempen som en idrettshall i nærheten av småhusbebyggelse utgjør, men eiendommen er som nevnt regulert til dette formål og de avbøtende vilkårene vil redusere ulempene overskridelsen av byggegrensen medfører. Godet en idrettshall utgjør for bydelen, veier i denne sammenheng tungt. Fordelene ved dispensasjon er klart større enn ulempene etter en samlet vurdering, skriver Fylkesmannen i sitt vedtak, som med det stadfester kommunens vedtak.

Finansiering

– Vi er selvfølgelig godt fornøyde med Fylkesmannens avgjørelse om at vi får bygge hallen i den retningen vi mente var best. Nå kan vi legge dispensasjonsrundene bak oss og konsentrere oss om byggesaken. Vi må få plass finansiering, så får vi se hvor fort vi kan begynne byggingen, sier TILs prosjektleder, Frode Rinnan.

Naboene som påklaget kommunens vedtak ønsker ikke å kommentere Fylkesmannens avgjørelse før de har fått det tilsendt.

– Vi har ikke fått Fylkesmannens vedtak ennå. Vi må først se hva som står der før vi uttaler oss, sier Ola Valdermo, den ene av naboene som står bak klagen.