– Vi ønsker å spille på lag med både kommunen og politiet. Men slik det nå fremkommer virker det ikke som om regelverket er tydelig nok, sier Magnus Utvåg.

Utvåg har i etterkant av hendelsen opplevd mye negativ oppmerksomhet fra MC-miljøet.

– Vi opplever en aksjon mot oss på Facebook. MC-miljøer fra hele Norge går inn på Facebook-siden vår og gir oss terningkast én i tilbakemelding, noe som ikke er særlig hyggelig. Vi har blitt nødt til å tåle mye ufine kommentarer, og noe kan nesten oppfattes som trusler.

Står på sitt

Politiet er ikke i tvil om at Maskineriet hadde jussen på sin side da de bortviste en mann på grunn av MC-vesten hans natt til lørdag.

I en håndbok laget av Politidirektoratet og kommunens sentralforbund (KS) for å «forebygge og bekjempe kriminalitet fra 1-prosentmiljøer og kriminelle MC-gjenger» kommer det fram at «en privat aktør kan (...) nekte personer som bærer slike symboler, adgang til sine lokaler ut fra policy, kleskode eller på forhånd bestemte krav til antrekk».

– Dette har vært et tema over år, og vi har sammen med kommunen og den politiske ledelsen hatt en felles oppfatning av hva vi ønsker og hva som er den rettslige tilstanden. Vi har observert hva kommunens administrasjon har uttalt i avisen, men vil understreke at vår oppfatning står like støtt som før: Det er opp til hvert enkelt ute- og serveringssted å ha slike regler, så lenge det er saklig begrunnet. Det kan omfatte såkalt enprosentmiljø-nekt eller vestnekt, slår Einar Sparboe Lysnes i Troms politidistrikt fast.

Reklamerer

– Dette knytter seg ikke til personer, men til en form for uniformering som eier ikke ønsker seg inne på et utested. Denne typen symbolbruk, og tilhørigheten til et enprosentmiljø, er forbundet med frykt hos enkelte mennesker. Så lenge dette ikke er gjort i et enkelt tilfelle, men i tråd med en vedtatt policy, så er det rettslig grunnlag for å nekte gjesten å bære vesten inne på utestedet. Hvis vedkommende tar av seg vesten, er der derimot ikke noe rettslig grunnlag for å nekte gjesten å komme inn på utestedet, slår Lysnes fast.

Han viser også til at enkelte 1-prosentmiljø aktivt og bevisst benytter bekledning til å understreke trusler og til å rekruttere nye medlemmer.

– Det finnes rettsavgjørelser, både lokalt og nasjonalt, som synliggjør at medlemskap på utesteder brukes som en trussel. Betjening både bak skranken og i døra har ansvar for å holde ro og orden på utesteder, og vi vet at enkelte er redde for å snakke til og snakke med personer som de skjønner at tilhører et slikt miljø.

Kommunen mente på mandag at Maskineriet drev med diskriminering. Nå snur de i saken.

– Vi var litt kjapp med å konkludere. Etter å ha sett nærmere på saken vurderer vi det slik at Maskineriet har lov til å ha en kleskode som ikke tillater MC-vester, sier enhetsleder Marlene Uvsløkk.