Det var under Fredrikstad Animation Festival i forrige uke at «Dunder» stakk av gårde med prisen for beste barnefilm. Da regissøren fikk vite om pristildelingen, befant han seg på den andre siden av jordkloden.

Takketale fra Kina

– Det var litt morsomt på lørdag. Jeg fikk ei melding på natta at om to timer ville jeg motta prisen i Fredrikstad, og om jeg hadde lyst til å skrive takketale som kunne leses opp fra scenen, sier Endre Skandfer.

På det tidspunktet var han i Shanghai sammen med Endre Lund Eriksen som har skrevet teksten til Dunderly-bøkene «Dunder» er basert på.

I takketalen sa han at det å lage filmen har vært noe av det morsomste, men også mest anstrengende han noensinne har gjort.

Koselig, morsom og skummel

– Ambisjonene sto ikke i forhold til ressursene vi hadde tilgjengelig, men jeg er veldig stolt over at Fabelfjord (produksjonsselskapet, red.anm.), som et nystartet nordnorsk selskap, klarte å gjennomføre det.

Gjennom en crowd funding-kampanje i fjor høst fikk produksjonsselskapet Fabelfjord helt avgjørende drahjelp fra folk og bedrifter som var entusiastiske til filmprosjektet.

– En stor del av bidragene kom fra regionen, og det ga et enormt skyv å kjenne at folk i nord støttet oss. Det var veldig kult og kjempeartig at vi vant Golden Gunnar. Prisen er oppkalt etter Gunnar Strøm, grunnleggeren av norsk animasjonsutdanning, sier Skandfer til iTromsø.

I juryens begrunnelse heter det: «Filmen er flere ting på én gang. Den er koselig, morsom og litt skummel, med fine og spesielle figurer».

Mer Dunderly på kinesisk

Skandfer er akkurat kommet hjem fra Kina etter å ha vært i Beijing og Shanghai sammen med sine to kolleger i Fabelfjord, forfatter Endre Lund Eriksen og daglig leder Merete Korsberg, som fortsatt er der.

Nå blir det enda flere Dunderly-bøker for kinesiske barn ettersom rettighetene til resten av bøkene er solgt til et kinesisk forlag.

– Fem bøker er allerede utgitt på kinesisk, nå skal de andre også utgis. Det var veldig kult å se dem i kinesisk utgave.

Samarbeidsmuligheter

Med seg i bagasjen hadde de også filmen «Dunder» som de viste til kineserne. De håper Kina-besøket kan bidra til at det også åpner seg muligheter for å lage langfilm av kortfilmen «Dunder».

– Vi har vært på skolebesøk og bibliotek med filmen. Endre Lund Eriksen har lest fra bøkene, mens jeg har tegnet live digitalt eller på flippover. Det var veldig artig og lærerikt. Det som går hjem hos en 6-åring i Norge gjør det også for en 6-åring i Kina. Vi snakket med mulige samarbeidspartnere, det er mange muligheter i Kina. Det er ikke snakke om sette ut arbeidsoppgaver til billig arbeidskraft, men kreativt samarbeid med kineserne for å lage noe som også kan lanseres i Kina.

Lar seg ikke begrense

Fabelfjord er et lite nordnorsk produksjonsselskap, men det mener Skandfer ikke er noe til hinder for å se ut over landegrensene etter samarbeidspartnere.

– Det er absolutt muligheter i Kina. Som et lite produksjonsselskap som ligger langt unna tyngdepunktet for norsk filmbransje, lar vi oss ikke begrense. Fabelfjord er tuftet på at vi ikke først og fremst skal være et lokalt eller regionalt selskap, men internasjonalt.

Til helga deltar "Dunder" igjen i konkurranse om filmpriser, det skjer i forbindelse med festivalen Northern Character i Murmansk.

prisvinner: Animasjonsfilmen «Dunder» vant prisen for beste barnefilm på Fredrikstad Animation Festival sist helg.
presentasjon: Forfatter Endre Lund Eriksen på den norske paviljongen under Nordic Design and Innovation Week i Shanghai. Foto: Privat
kinesere: Endre Skandfer (bildet) og Endre Lund Eriksen møter kinesiske barn og foreldre. Foto: Privat
populært: Både monstrene og filmen ble tatt godt imot av kineserne. Foto: Privat
på kinesisk: Dunderly-bøkene i kinesisk utgave. Foto: Privat