Torsdag spente ordfører Kristin Røymo (Ap) på seg skøytene og dristet seg ut på glattisen for å markere reåpningen av Prestvannet.

Stor oppgradering

Det har lenge vært kjent at den gamle demningen på Prestvannet var lekk. Da kommunen satt i gang arbeidet med å tette lekkasjen, viste det seg imidlertid raskt at prosjektet ville bli langt mer omfattende enn først tenkt.

– NVE kategoriserte demningen til å være i "bruddkonsekvensklasse 3". Dersom den gamle demningen brast, ville det fått store konsekvenser for infrastrukturen og de mange husstandene som ligger nedstrøms. Vi ble derfor pålagt å oppgradere demningsanlegget, forteller tidligere prosjektleder og landskapsingeniør i Tromsø kommune, Henriette Robertsen.

14 millioner kroner, halvannet år med forprosjektering og halvannet år med arbeid senere, står nå det nye demningsanlegget klart. I tillegg er turveiene utbedret, og det er satt opp ordentlige lys langs dem.

– Det har blitt utrolig fint her! Når vi først måtte oppgradere demningen, benyttet vi muligheten til også å utbedre området og sette opp benker, forteller Kristin Røymo.

Ordføreren roser også prosjektlederne og arbeiderne som har stått for byvannets ansiktsløft.

– Vi er strålende fornøyd med at prosjektet ikke ble dyrere enn det som var budsjettert. I tillegg har arbeiderne og prosjektlederne gjort en veldig god jobb for å ivareta de mange rødlistede fugleartene som hekker ved vannet.

Klart i tide

Opprinnelig skulle prosjektet være ferdigstilt i juni i år, men det ble utsatt grunnet utfordringer med anleggsmaskinene.

– Vi håpet å være ferdig til da, men slik gikk det ikke. Vi måtte også ta det langsomt og forsiktig, da det hele tiden har vært et mål å ikke forstyrre fuglelivet ved vannet, sier nåværende prosjektleder for oppgraderingen, Asle Ræder, og fortsetter:

– Likevel ble prosjektet ferdig innenfor den avtalemessige tidsrammen. Demningen ble overlevert dagen før den etter avtalen skulle være klar.

Gunnar Graff

Med den nye demningen på plass, har vannstanden på Prestvannet økt med 10 centimeter.

– Det er samme høyeste regulerte vannstand som tidligere, men grunnet lekkasjen var vannstanden lavere før, sier Ræder.

Prosjektlederen legger til at det i tilfelle store nedbørsmengder er lagt inn ei sluse i demningen.

– Det har vi gjort for å sikre at det ikke renner over. Vi kan med andre ord senke vannstanden ved behov.

Strålende fornøyd

Det var ikke bare prosjektlederne og ordføreren som hadde tatt turen for å reåpne vannet. Også flere representanter for Prestvannets Venner, en underavdeling av bydelsrådet, var til stede.

– Dette har vi ventet på. Det har blitt meget fint. Om man ser utover mot den ny turveien og demningsanlegget, så er det bra mye likere det man ser ved byvann i større byer sørpå – som i Bergen og Oslo, sier Gunnar Graff i Prestvannet Venner.

– Ja, dette er virkelig strålende, legger Kristen Øvernes til.