24. oktober åpnet kommunen for timebestilling til vaksinen, som skal forebygge livmorhalskreft. Alle kvinner født fra og med 1991 og 1996 får tilbud om å ta vaksinen gratis.

Vaksineringen igangsettes i januar 2017, og kommunen oppfordrer alle i målgruppen til å benytte seg av tilbudet. Likevel er det bare rundt 400 som har bestilt time.

Det overrasker Britt Margareth Simonsen, enhetsleder for forebyggende helsetjenester i Tromsø kommune.

– Det er anslagsvis mellom 2.500 og 3.000 kvinner i målgruppen, så vi hadde trodd at det ville vært større trykk på bestillingene med en gang det ble åpnet for bestilling. Det er egentlig veldig overraskende at så få har bestilt time, sier hun.

God informasjon

Alle i målgruppen har fått beskjed om tilbud på SMS, og noen får i tillegg brev i posten.

– Jeg vet ikke hvorfor såpass få har meldt seg, det mangler i alle fall ikke på informasjon. Man har god tid på seg, så det kan hende det ligger noe i det, sier Simonsen.

Kommunen har i utgangspunktet lagt opp til at vaksineringen skal gjennomføres på ettermiddagstid, for at det skal passe for flest mulig.

– Vi har to timelister i februar, en på ettermiddagen 5. januar, og en på ettermiddagen 12. januar. De er langt fra fulle, så man kan si at vi har god kapasitet til etternølerne, sier enhetslederen.

Dersom interessen for vaksinen uteblir vil Simonsen revurdere hvor mange ettermiddager som skal settes av til vaksineringen, men hun forsikrer at alle som ønsker tilbudet skal få det.

– Vi kommer til å ha et par oppsamlingsrunder hvor de som ikke har kunnet ta den på de organiserte ettermiddagene skal få vaksinen, sier hun.

Vanlig infeksjon

HPV-vaksinen gis mot infeksjonen humans papillomavirus, som er en svært vanlig infeksjon blant personer som er seksuelt aktive. Ifølge Folkehelseinstituttet går de fleste HPV-infeksjoner over av seg selv om er symptomfrie.

Cirka 10 prosent av HPV-smittede kvinner får imidlertid en langvarig infeksjon, og en vedvarende HPV-infeksjon hos kvinner kan utvikle livmorhalskreft. Mellom 65 og 100 kvinner dør årlig av denne krefttypen.

HPV-vaksinen beskytter mot de to vanligste kreftfremkallende HPV-typene, som er årsaken til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft. Tidligere ble vaksinen bare gitt til jenter som ennå ikke hadde debutert seksuelt, men nå gis tilbudet til alle kvinner i aldersgruppen.