Noen ildsjeler, med «kulturell potet» (ifølge henne selv, red.anm.) Stina Fagertun i spissen, ønsker mer liv i nordbyen, ved Bårstua på Skansen. De har planer om arrangementer gjennom hele året, i form av et «årshjul», som nettopp skjer ved og på Skansen.

Mørketidsmarkering

– Vi ønsker å lage et lavterskel tilbud til byens befolkning, spesielt barnefamilier, som ikke koster så mye. Da bymuseet var i sin tid, med Erling Kjeldsen som bestyrer, brukte jeg å ta med barnehagen hit. Her lærte barna om livet i gamle dager, om merkedager og tradisjoner. Det er litt av det samme jeg ønsker at vi skal få til nå, sier Stina Fagertun.

Hun har fått med seg Tom Strøm i Gamlebyens Venner, prosjektleder Anne Marie Figenschau Bang på Bårstua og «generalist» Hilde Bloch i arrangementskomiteen.

Mandag ettermiddag innledes «årshjulet» med markering av mørketiden. Barn og voksne oppfordres til å ta med seg lykter til bruk i lyktetoget, og for å lyse opp Skansen. Etterpå blir det fortellerstund med Stina Fagertun.

Mye spennende

– Det blir en fin måte å markere inngang til mørketida på. Av de videre planene kan vi røpte at i desember blir det førjulsforestilling i «stallen» og i januar feirer vi soldagen, sier hun.

Det er alt kvartetten foreløpig vil røpe av Skansen-planene.

– Vi har mye spennende på blokka fremover. Vi har allerede lagt programmet for hele 2017, med et arrangement hver måned. Det kommer i tillegg til alt det andre som skjer her på Skansen.

Historiefortelling

Gamlebyens Venner er glad for økt aktivitet på Skansen.

– Denne mørketida kan bli den lyseste av alle. Vi setter pris på at flere kommer og besøker området, sier Tom Strøm.

Arrangørene er opptatt av muntlig historieformidling, for å gi barn og unge en pause fra den digitale hverdagen.

– Formidling av nordnorsk kultur og historie er i ferd med å gå i glemmeboka. Vi har fokus på gammeldags formidling, mer kontaktskapende historiefortelling. Vi jobber med å lage historiekvelder på Bårstua, sier Hilde Bloch.

1000-årssted: Tromsøs 1000-årssted Skansen vil få en sentral rolle fremover i forbindelse med «årshjul»-aktivitetene fremover. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø