Etter at Maskineriet satt ned foten, med støtte fra både toppolitikere og politiet, og nektet gjester med MC-vest inngang har debatten gått.

Vi har hatt en ringerunde til byens andre utestedet for å høre hvordan de stiller seg til saken.

Blå Rock – daglig leder Geir Tore Hansen Norbye:

– Dette er ikke noen ny sak. Vi hadde en episode her for noen år siden, der en av våre ansatte ble truet, noe som resulterte i mye oppstyr – blant annet i media. Den gangen gikk Øyvind Hilmarsen ut og oppfordret til å utestenge MC-vester – da primært Hells Angels. Nå som da mener vi at dersom kommunen ikke vil ha MC-folk på byen, så må de foran som et godt eksempel selv. Da må de utestenge denne typen bekledning fra TIL-kamper, svømmehaller og lignende, så får vi kommer etter. Vi kan ikke gå i bresjen for en sånn sak.

– Dette er noe som er vanskelig å håndtere. Jeg synes imidlertid det på sin plass at folk får kle seg som de vil. Vi har ikke noe forbud mot bekledning, med mindre det dreier seg om utrolig provoserende symbolikk, slik som hakekors.

Driv – daglig leder Emma Katrin Lindhult:

– Vi har ikke noe reglement for bekledning nå, men vi er i en prosess for å ta aktivt stilling i denne saken. Vi skal høre med våre samarbeidspartnere og sjekke med bransjen hvor de står. Det er en viktig sak som vekker engasjement, og da er det viktig at det er en god prosess rundt det. Jeg mener det er viktig at bransjen får på plass en fin, felles policy på dette.

Lindhult viser videre til politiets handlingsplan mot kriminelle MC-miljøer (Forebygge og bekjempe kriminalitet fra énprosentsmiljøet og kriminelle MC-gjenger – håndbok for politi og kommunale myndigheter, 2014).

Bastard – daglig leder Lori Ledger:

– Her er alle velkommen. Vi går ikke etter person eller bekledning, men hvordan folk oppfører seg. Folk med både kjole, dress og vest kan finne på å slå seg vrang på byen, og da bærer det ut med dem.

Verdensteateret - daglig leder Erling Falch:

– Det eneste vi vurderer er om folk er innenfor lovverket med tanke på beruselse, sier daglig leder Erling Falch

O’Leary’s, Skarven og Rorbua er alle åpne for at folk kan komme kledd som de vil.

Gründer ønsker ikke besøkende med MC-vest.

– Vi kjører samme reglement som Maskineriet, og det har vi gjort i alle år. Grunnen er at vi ønsker å få ut kriminalitet fra utestedet og spille på lag med kommunen og politiet. Dette er viktig for oss.

For Circa og Lugar 34 er beskjeden kontant fra daglig leder Øivind Sjøvoll:

– Alle som oppfører seg er velkommen til oss.

Prelaten ønsker også folk med vest velkommen.

– Selvfølgelig slipper du inn her med MC-vest. Jeg ser ikke problemet, sier daglig leder Arthur Mack.

Kristin Vassbakk, daglig leder G, har ikke opplevd problematikk knyttet til at noen går med MC-uniform:

– Hos oss har vi inne folk med MC-vest fra tid til annen, og de er hyggelige folk, så det har ikke egentlig vært et spørsmål eller et utfordring vi har trengt å sette oss inn i. Så lenge folk oppfører seg er de velkommen, og det har ingenting med uniformering å gjøre.

Siv Carite Fønnebø på Solid sier at hennes utested praktiserer en streng policy mot det hun beskriver som «grupperinger som kler seg likt».

– Det har ingenting med MC-miljøet å gjøre, vi har samme policy for fotballsupportere, russ og andre som velger å kle seg og oppføre seg som en større gruppering, sier hun.

Solid har selv dårlige erfaringer av hvordan slike gjenger eller grupperinger kan oppføre seg.

– Vi slapp inn en Vålerenga-supporter på Solid for noen år siden. Etter hvert samlet seg en stor gruppe VIF-supportere seg hos oss og bokstavelig talt knuste stedet, forteller hun

– For oss handler våre regler om at vi skal skape trygghet og trivsel for alle – ansatte og gjester. Derfor er vi strenge, sier hun.

Bjørn Haug på Compagniet ønsker ikke å fronte utestedets policy i avisen.

– Vi tar det med dem som eventuelt kommer i MC-vest der og da. Det er ikke noe vi gjør via media, beklager, sier han.

Harry Granås på No. 24 sier følgende:

– Om du kommer til oss med MC-vest er du velkommen inn så lenge du oppfyller de kravene som stilles til skjenking – at du er edruelig og oppfører deg ordentlig.

Ifølge ham er kleskode noe som er fremmed for hans utested.

– Om du følger de samme spillereglene som alle andre så er du hjertelig velkommen, uansett hvordan du er kledd, sier han.

Flyt slipper også folk inn – selv om de går med MC-vest eller lignende.

– Vi har ingen kleskode hos oss. Du kommer inn såframt du oppfyller reglene for skjenking – du er edru og oppfører deg OK. Du skal altså oppføre det like godt som alle andre gjester, da er det ingen problemer, sier Trond Schikora, daglig leder på Flyt.

Bente Nordstrand Bredrup, daglig leder på Ølhallen, sier at det er en vanskelig problemstilling.

– Vi har hatt en intern diskusjon på saken, og vi ønsker jo ikke å være et «tilholdssted» for slike gjenger. Men samtidig må man jo vise skjønn og sunn fornuft i enkelttilfellene som kan oppstå, sier hun.

– Men generelt kan man si at vi støtter en restriktiv linje – slik vi også får anbefaling om, sier hun.

iTromsø har foreløpig ikke lykkes i få et svar fra utestedene Rogers, Kaia, Frost, Hildr, Sånn og Bardus.