Bjørn Michaelsen tilbragte forrige vinter i Alpene. Der fulgte han folks adferd i fjellet med argusøyne.

– Målet var virkelig å gå metodisk til verks og samtidig komme nært på hvordan folk faktisk oppfører seg på fjelltur, ikke gjennom spørreskjemaer eller andre lignende metoder, forteller skredeksperten minutter før han går opp på scenen foran en fullsatt SNN-sal for å starte det månedlige skredseminaret på Driv.

Irrasjonalitet

Observasjonene ga resultater, som Michaelsen, sammen med medforsker Carsten Rolland, nå har publisert.

– Det vi så var at skredkurs og kompetanse ikke nødvendigvis ga de resultatene man forventer. Selv om folk hadde de rasjonelle verktøyene, altså skredkunnskapen, på plass, oppførte de seg ikke deretter i fjellet, forklarer han, og fortsetter:

– I Alpene har man en lang tradisjon for fjellturer og fjelladferd, og den overstyrte kanskje bedre viten. Man gikk statisk inn i et dynamisk miljø, man tilpasset seg ikke flyktige omgivelser.

Kan forme fremtidige kurs

At mennesker gjør irrasjonelle valg vil ikke overraske psykologer, nevrovitenskaps menn og -kvinner eller økonomer, men likevel er det viktig å fastslå hvordan det påvirker adferden vår på ulike områder.

– Du kan si at korte skredkurs kanskje virker mot sin hensikt. At man ikke internaliserer kunnskapen og gjør den til sin egen. En mulig anvendelse av forskningen vår, kan være å forme fremtidens skredopplæring på en slik måte at den får større innvirkning på adferden til dem som ferdes i fjellet, sier Michaelsen.

I første omgang skal det imidlertid forskes mer på forholdene i Norge.

– Det er første steg videre. Vi må se nærmere på hvordan vi i Norge oppfører oss på fjellet, sier skredeksperten.

Tror på fornuftsmennesket

Prosjektleder for kompetansesenteret og skredforsker, Espen Nordahl, som arrangerer de månedlige skredseminarene, er ikke overrasket over Michaelsens funn. Han velger likevel – kanskje irrasjonelt – å tro på menneskelig rasjonalitet.

– Jeg ønsker all kunnskap velkommen, og tror med sikkerhet at det er et gode vi kan dra nytte av, og som kan redde liv. Målet er at ingen liv skal mistes til snøskred, sier han.

Under tirsdagens skredseminar var salen fullpakket.

– Det har vært enorm interesse for seminarene, og jeg ser på det som et godt tegn at såpass mange interesserer seg for det vi gjør her.

– Du tror ikke at dette virker mot sin hensikt?

– Hehe, nei, som sagt, jeg tror på fornuftsmennesket.

Faglig påfyll

Daniel Kristoffer Swart er en av de mange tromsøværingene som tok turen innom Driv for å få med seg seminaret.

– Jeg kom rett og slett for faglig påfyll, men det er utrolig gledelig å se at så mange har tatt turen. Det lover godt, sier Swart, som er en del av Røde Kors' hjelpekorps.

Han kjenner seg igjen i Michaelsens forskning.

– Det er noe vi har sett flere ganger. At folk har kompetansen, men egger hverandre opp og gjør dumme ting, sier han.