Fredag feirer også norske butikker «Black Friday», en tilbudsdag som er adoptert fra USA. Svært mange butikker har kastet seg på trenden og frister kunder med gode tilbud. Forbrukerrådet anbefaler kundene om å ikke ta helt av.

– Hvis du skal kjøpe store ting, er det veldig lurt å ta en runde på internett for å sjekke hvor prisnivået ligger ellers før du slår til. Butikker er pliktig å merke tilbud med førpris, men det er greit å gjøre litt research. Ikke alle tilbud er så gode som de kanskje virker rent overflatisk, sier Helene Falch, regiondirektør i Forbrukerrådet i Finnmark og Troms.

Tidligere i uken ble det avslørt at Elkjøp hadde skrudd opp prisen på en TV med 5.000 kroner i forkant av «Black Friday».

Begrens innkjøpene

Falch advarer også mot å kjøpe ting bare fordi de er på tilbud.

– Det høres kanskje kjedelig ut å si det, men ikke kjøp ting med mindre du faktisk trenger dem. Det er lett å la seg friste med gode tilbud, men å kjøpe bare for å kjøpe, er helt unødvendig, sier Falch.

Kjenn dine rettigheter

Det er greit å vite hvilke rettigheter du har hvis du ønsker å returnere eller bytte ting. I butikker har du ingen angrerett, og ikke alle butikker opererer med åpent kjøp.

– Om du kjøper noe for å prøve det hjemme, må du alltid sjekke om du har åpent kjøp. Du har gode rettigheter om noe er feil eller ødelagt, men om du bare ombestemmer deg, er det lite å gjøre med saken, med mindre butikken du handlet fra opererer med åpent kjøp, sier Falch.

Gode nettråd

Forbrukerrådet får mange henvendelser fra folk om rettighetene deres når det kommer til varekjøp på nett. Her er det greit å vite at reglene for retur og angrerett henger sammen med lovene i det aktuelle landet du kjøper fra.

– Det er firmaets lands lovbestemmelser som gjelder. I Europa er det stort sett angrerett overalt, men det er greit å sjekke dette før du bestiller og hvilke regler det er for tilbakesending. Hvor lang klageperiode du har, og hvilke krav du har, vil variere, så det må man bare sette seg inn i.

Forbrukerrådet har en egen guide for hvordan du kvalitetssikrer kjøp fra utlandet.