Rikardsen registrerer at det er betydelig mindre sild og dermed hval, spesielt knølhval. Han viser til sildetokt som viser at Kaldfjorden nesten er tom for sild og at det er noen mindre flak i andre begrensede områder utenfor.

Tomt for sild?

– Med lite sild i fjordene øker også fangstraten av silda med mange sildesnurpere, og det kan hende vi nå holder på å fiske ut den delen av sildebestanden som har hatt som «tradisjon» å komme inn til kysten de siste årene, skriver Rikardsen på et Facebook-innlegg som han la ut i natt. Her stiller professoren i arktisk og marin biologi ved UiT spørsmål om det er på hell med spekkhoggere og knølhval som har fulgt silda inn i fjordene på Kvaløya.

Han skriver at hvalene trolig har spist like mye sild totalt sett som det fiskebåtene har fisket, og spør om «vi når har kommet til et punkt hvor vi er på vei å fiske fjordene utenfor Tromsø helt tom?»

Håper han tar feil

– Er dette starten på slutten på eventyret? Jeg er en av dem som liker å ha alle fiskebåtene her i fjorden, det skaper liv og røre og hele fjorden lever sammen med hval, fugl og folk, Men kanskje vi nå burde forsøke å spare det lille som er igjen her i fjordene? Vi holder nå på med å fremskynde at silda forlater fjordene her. Jeg håper jeg tar feil og at det vil ta seg opp igjen, men jeg er redd turistbransjen, fiskere og andre må belage seg på at hval- og sildeeventyret her langs kysten nå kan gå mot slutten, skriver Rikardsen.

Det har ikke lykkes iTromsø å komme i kontakt med Audun Rikardsen.

HVALSAFARI: Til tross for færre hval er det ifølge Audun Rikardsen minst like mange turister og skuelystne som tidligere år. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen
KREVER STANS: Sammen med 10 andre kystfiskere, krever Bjørnar Nicolaisen at seismikkundersøkelsene nord for Tromsø stanses. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen