– Det kom som en enorm overraskelse. Det er en skikkelig ære å bli nominert, sier Skogman.

Skogman er en av finalistene fordi hun i mange år har satt søkelys på overgrep og vold i forhold. Tidligere i år ble hun også kreftsyk, men på tross av det har hun stilt i alle møtene hun skal som folkevalgt.

– Ja, jeg har faktisk vært i alle møtene foruten ett. Møtet om endringen av styringsmodellen i Tromsø i vår, landet på nøyaktig samme tidspunkt som jeg lå på operasjonsbordet for å fjerne kulen i brystet. Jeg prioriterte å fjerne kulen.

Vil gjøre en forskjell

Helt siden slutten av 90-tallet har Skogman vært bestemt på at hun vil at livet hennes skal gjøre en forskjell for noen.

– Hvis min åpenhet rundt vold, overgrep og sykdom har vært med på å gjøre noe lettere for andre, så er det rett og slett fantastisk.

Det har stormet mye rundt Skogman i år. I høst ble hun ekskludert fra Frp da hun nektet å signere en samarbeidsavtale som blant annet innebar at hun ikke kunne ha noen verv i partiet. Hun er nå gjenopptatt som medlem i partiet, men spliden innad i Tromsø Frp har fått mye oppmerksomhet.

– Det var ikke artig å stå midt oppe i den stormen. Samtidig fikk jeg utrolig mange hilsener, telefoner og blomster fra folk som oppfordret meg til å stå på videre. Da innså jeg at jeg faktisk betyr noe for noen. Det gjør meg ydmyk, sier Skogman.

Tøft år

Skogman tror selv hun er en person som folk enten liker eller ikke liker.

– Jeg tror imidlertid at alle setter pris på at jeg er så ærlig som jeg er. Man vet hva man får når det kommer til meg, og så kan man like det eller ikke like det. Det er helt greit.

– Hvordan er det å stå i så mye motbør som du tidvis gjør?

– Jeg er pakket inn i ti lag teflon, og etter bråket i partiet har jeg fått minst ti lag til. Jeg har selvfølgelig mine stunder hvor tårene triller hjemme i stua, men jeg har en del teknikker som gjør at jeg ikke tar meg så veldig nær av hva folk sier til eller om meg.

Frp-politikeren oppsummerer 2016 i ett ord: «Tøft». Nå ser hun fram mot 2017 med et mål for øye.

– Jeg skal først og fremst bli frisk.