Under åpningen av fylkestinget i Nordland i dag, mandag, gikk fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) på talerstolen for å be om at Nordland inviterer Troms til forhandlinger om en sammenslåing av fylkene til en felles region. Det skriver an.no.

- Først og fremst handler det nå om å se på om Nordland og Troms kan finne et felles grunnlag å utrede saken på. Så kommer vi sikkert til å ha ulike meninger, men vi vil gi det en sjanse for å se hva vi kan bli enige om, sier Norvoll i en pressemelding fra Nordland fylkeskommune.

Etter det Avisa Nordland kjenner til skal det for Nordland fylkeskommune være avgjørende at Bodø blir fylkeshovedstad i den eventuelle nye regionen.

Undersøkelse

I en undersøkelse utført for Nordlys og Amedia i Nord-Norge av InFact i høst kom det fram at 53,1 prosent av de spurte i de Nordland, Troms og Finnmark ønsker å beholde dagens fylkesgrenser, og at det var folk i Finnmark som var mest mot en sammenslåing.

Fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap) i Troms.

I Troms ønsker 45,5 prosent å fortsette slik som det er i dag, mens 36,6 prosent er for sammenslåing, skal man tro undersøkelsen.

- Dette er litt nye takter fra Nordland, som ikke er overraskende for min del ettersom jeg har hatt en dialog med Tomas den siste uken om veien videre, sier Cecilie Myrseth (Ap), fylkesrådsleder i Troms til iTromsø.

- Dette kommer litt etter at Finnmark sa nei til en sammenslåing. For Nordland var det ikke aktuelt at de tre fylkenen skulle slås sammen, legger hun til.

Bygge sterk region

Når det gjelder Avisa Nordlands erfaring om at det skal være avgjørende med Bodø som fylkeshovedstad, sier Myrseth at hun mener det er lite klokt å begynne en samtale med et ultimatum.

- Og jeg tenker at det kommer til å bli mye spekulasjoner i tiden nå. Nå skal vi først og fremst takke ja til samtaler, og forsøke å få det til denne uken før fylkestinget i Troms i neste uke. Vi skal se om vi kan klare å legge et realistisk løp videre. I Troms synes vi det er spennende med forhandlinger med Nordland. For oss er ikke grensene viktige, men å få bygget en sterk region.