Årets tromsøværing 2016:

Gir TIFF all æren

Martha Otte (65) er stolt over å ha blitt nominert til Årets tromsøværing, men vil helst sette filmfestivalen i fokus.

TRAVEL: Førjulstida er den travleste tida i året for Martha Otte, festivalsjefen for TIFF. Alt arbeidet er imidlertid verdt det når det første publikummet er på plass i kinosalen, forteller hun.Foto: Ronald Johansen

SLIK STEMMER DU
  • Fram til søndag 11. desember kan du stemme på din favoritt.
  • Det gjør du ved å sende IT Årets, etterfulgt av kandidatens fornavn, til 2399.
  • For eksempel IT Årets Martha til 2399.
  • Tjenesten koster 1 krone per SMS. Du kan også avgi sin stemme på iTromsøs facebooksider.
nyheter

– Jeg ser på dette som at det er TIFF som er nominert, og det er TIFF som er den ekte tromsøværingen. Når det er sagt så går jeg litt i ett med TIFF, og TIFF går i ett med meg. Det er vel det som skjer når en person passer veldig godt til jobben sin, sier Otte og ler.

Otte ble festivalsjef for TIFF i 2004, og TIFF-festivalen i 2005 var den første hun sto i spissen for. Siden den gang har hun jobbet beinhardt for å gi tromsøfolk og tilreisende et best mulig filmtilbud under festivalen i januar.

LES OGSÅ: Vil vise fram Tromsø

Travelt

– Jeg blir utrolig glad når jeg hører at folk opplever en stor glede over festivalen, og at den gir noe til folk. Da vi hadde kick-off for festivalen for ikke lenge siden, var det en som sa at «nå er det bare å få jula overstått, slik at vi kan begynne å konsentrere oss om TIFF». Det synes jeg gir et bra bilde på hvor viktig festivalen er for folk, sier Otte.

Tiden før jul er den travleste for festivalsjefen.

– Nå jobber vi med deadliner hver dag for å få klart programmet for festivalen. Det er mye jobb, og kan være både utfordrende og tøft. Først når festivalens første film snurres i gang, publikum er på plass i salen og mørket senker seg – da glemmer jeg alt, sier Otte.

Nå jobber hun på spreng for å spikre programmet for neste år.

– Det er et stort ansvar å velge hvilke filmer som skal vise. «Tiffere» har høye forventninger, og vi har en slags kontrakt med publikum om at vi skal levere den optimale TIFF-opplevelsen. Når man lager program må man alltid velge bort noe, og i noen tilfeller blir det mange runder med «hva om» og «enn hvis».

Her er kandidatene til Årets Tromsøværing 2016

Bare i Tromsø

Otte understreker at festivalen aldri ville blitt det den er uten tromsøfolk både i salen og i arbeid.

– Vi har mange frivillige som gjør en enorm jobb både før, under og etter festivalen. Det er noe eget med folk i denne byen, som gjør at de har et stort ønske om å bidra til å lage noe. De frivillige gjør en enorm innsats, og det ville ikke blitt noen festival uten dem. Slikt engasjement finner man ingen andre steder enn i Tromsø, sier Otte.

LES OGSÅ: Vil gjøre en forskjell

I fjor besøkte 10.000 mennesker festivalen, og det ble solgt hele 60.000 kinobilletter.

– Hver festival er fantastisk. Jeg møter folk på tur inn og ut av kinosaler, og det fineste jeg vet er når folk forteller meg at de har sett en film som har gitt dem noe. En opplevelse, en følelse og noe å snakke om, sier Otte.