Denne uka suser jorden gjennom et støvbånd etterlatt av asteroiden 3200 Phaeton. Dersom det er klarvær, vil det for oss i Tromsø bety et sepktakulært og fargerikt lysshow.

Passerer gjennom et støvbånd

Partiklene i støvbåndet har ei middels hastighet på 125.000 kilometer i timen, noe som gjør dem enkle å oppdage idet de brenner opp i en høyde på over 38 kilometer fra jordens overflate.

Astrofysikeren Knut Jørgen Røed Ødegaard opplyser at Geminidene, som svermen heter, betraktes som den mest stabile og aktive årlige svermen.

- Meteorene kan ses nesten overalt på himmelen og er ofte gulaktige. Her på nordlige breddegrader er meteorhyppigheten størst når det såkalte utstrålingspunktet, som befinner seg i stjernebildet Tvillingene står høyt på himmelen, skriver han.

Stjernebildet står sørøst sent på kvelden og i vest ved 06-tiden om morgenen.

Geminidenes ferd over himmelen begynte allerede mandag kveld, og antallet meteorer vil øke tirsdag og onsdag.

Ny supermåne

Leder i Tromsø Astronomiforening og professor i informatikk på UiT, Steinar Thorvaldsen, har imidlertid både gode og dårlige nyheter for astronomientusiaster og nysgjerrige himmeltittere.

SUPERMÅNE: Leder i Tromsø Astronomiforening, Steinar Thorvaldsen, gikk glipp av supermånen i november. På onsdag får han en ny mulighet til å fotografere den. Foto: Nora Lervik

- Det ble skrevet en del om den sjeldne supermånen vi hadde i november. Det som ikke er skrevet særlig mye om, er at det både i oktober og desember også er supermåne.

Fenomenet oppstår når det er fullmåne eller nymåne samtidig som månen er nærmest mulig jorden på sin elliptiske bane. Månen vil da ha en avstand på omtrent 357.000 kilometer fra jorden.

- Det er få kilometer som skiller avstanden til onsdagens supermånde fra den i november. Månens diamter vil se omtrent 14 prosent større ut enn den ellers gjør, forklarer Thorvaldsen.

Altså vil man slippe å vente til 25. november 2034 for å se en ny supermåne.

Måneskinn drukner stjerneskudd

- Men det byr også på utfordringer for dem som vil se Geminidene. Lyset fra fullmånen vil være ekstra sterkt, og de lyssvake meteorene vil drukne i det, forklarer han.

Det er anslått at man under årets meteorsverm vil kunne se 120 stjerneskudd i timen.

- Men det tviler jeg på, da kun de sterkeste vil være synlig grunnet måneskinnet. Man skal være litt heldig om man ser ett stjerneskudd hvert femte minutt, sier Thorvaldsen.

Det er meldt tett skydekke i Tromsø både mandag og tirsdag, men onsdag letter det noe. Likevel anbefaler Thorvaldsen skuelystne å trekke østover, mot innlandet.

- Det vil det nok være klarere vær og bedre forutsetninger for å få med seg både månen og Geminidene.