– Både Tromsø, Alta, Evenes og flyplassene nordover var rammet av uvær og glatte landingsbaner. Derfor ble tusenvis av våre passasjerer rammet av til dels store forsinkelser, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS Norge.

Måtte ta vendereis

Tromsø lufthavn holdt åpent mesteparten av tiden sist helg, men også her var man nødt til å stenge flyplassen i perioder.

– Da var vi nødt til å sende flyene våre til eksempelvis Bodø og Evenes, sier Johansen.

Nedturen for passasjerene ble forsterket av at hotellene i Tromsø ikke kunne ta imot strandsatte reisende.

– Sisteflyet fredag som mellomlander i Tromsø kom seg ikke videre på grunn av dårlig vær i Alta. Flyet måtte gjøre vendereis til Oslo, forteller Robin Mortensen fra Alta.

Fikk ikke plass i herbergene

Han var på tur fra Oslo fredag – og ble altså sendt tilbake til hovedstaden.

Passasjerene ombord i flyet ville i normale tilfeller kunnet overnatte i Tromsø i påvente av at flyplassene i Finnmark åpnet igjen.

– Det var imidlertid fullt på hotellene i Tromsø, så vi var nødt til å overnatte på Gardermoen isteden, sier han.

Julebord og turister

Poul-Henrik Remmer, direktør på Scandic Ishavshotell, forteller at det nesten ikke var en hotellseng å oppdrive i helga.

SPRENGT: Poul-Henrik Remmer på Scandic Ishavshotell sier at kombinasjonen julebord, turister og Døla-helg førte til at byens hoteller ikke kunne ta imot de strandsatte flypassasjerene.

Dels er det høysesong for nordlysturister for tiden – dels er vi inne i en annen høysesong.

– Det var stappfullt av julebordsgjester på hotellene. En hvilken som helst annen helg hadde vi kunne ta imot de fleste reisende, men ikke nå i disse julebordstider, sier han.

Dølene tok også plass

I tillegg var det Døla-helg i Tromsø – noe som gjorde kapasiteten på overnattingsstedene ekstra sprengt.

– Vi har hatt flere hundre passasjerer med behov for overnatting i løpet av helga, og vi har lett etter sted med ledig kapasitet. Vi har dog vært nødt til å sende passasjerer sørover igjen, forteller Knut Morten Johansen i SAS.

– Vi kan definitivt slå fast av vinteren er kommet til Nord-Norge, sier han.