– Det ville vært koselig å oppleve jul her i Tromsø. Det trenger ikke være på julaften, det kan være på 1. eller 2. juledag, sier Helen Lieb.

Vil oppleve tromsøjul

Hun er fra Rostock i Tyskland og er inne i det siste studieåret som medisinstudent. Siden september har hun hatt praksis på Universitetssykehuset Nord-Norge, men til nyttår reiser hun til hjemlandet for å ha praksis som fastlege før hun tar eksamen til våren.

Med seg til Tromsø har hun ektefellen Felix og deres ett år gamle datter Rivka. Hun snakker norsk etter å ha vært utvekslingselev ved en videregående skole i Sandefjord for ti år siden. En jul i Arktis har hun aldri opplevd før.

– Det vil bli en ny opplevelse, og det er fint å kunne bli kjent med andre mennesker, sier hun.

Mange nasjonaliteter

Norges arktiske studentsamskipnad har 15 til 20 studenter fra USA, Tyskland, Litauen, Slovenia, Thailand, Finland, Frankrike, Malaysia, Irland og Ghana som ikke skal reise hjem til jul.

Ifølge samskipnaden har noen for lang vei hjem, men andre rett og slett ønsker å oppleve julefeiring i Tromsø. I den forbindelse søker de etter vertsfamilier som kan ta imot besøk fra en eller flere av studentene på en av juledagene.

Positive erfaringer

– Tilbakemeldinger vi har fått fra tidligere år har vært veldig positive. Vi snakker med familiene på forhånd for å sikre at det blir en fin opplevelse for alle og for å unngå misforståelser rundt for eksempel mat. Det viser seg at både familier og studenter legger godviljen til, sier rådgiver Line Vråberg i studentsamskipnaden.

Ifølge Vråberg er det en del familier som er gjenganger blant vertsfamiliene, og noen av dem har allerede meldt seg. Én av dem er Alfred Granmo i Kroken. Sammen med kona og sønnen, som også er student og kommer hjem til jul, har de to ganger tidligere hatt studenter fra Australia, Singapore og Pakistan på julaften.

– Vi har bare positive erfaringer. Jeg synes det er fint å kunne ta seg av noen ungdommer som kommer fra andre land og som kanskje sitter alene på julaften. Det er også veldig interessant å snakke med noen som har andre tradisjoner, sier Granmo.

Fast julaftenmiddag

Familien Granmo serverer fisk på julaften, og det har også falt i smak hos studentene.

– Hittil har det gått veldig bra. Kveite og torsk er fast julaftenmiddag, og med multekrem eller multer og fløte til dessert.

Med to julegjester i huset får familien på tre også nok hender til å rekke rundt juletreet.

– Vi synger alle de norske julesangene mens vi går rundt juletreet. De deltar også på julegaveåpningen, vi spiller brettspill og jeg viser bilder og forteller. Klokken har vært halv tre på natta før vi har sendt dem hjem i taxi.

Kulturutveksling i praksis

Alfred Granmo har ingen problemer med å anbefale andre tromsøfamilier om å åpne hjemmet for utenlandske studenter.

– Jeg vil sterkt anbefale å ta imot utenlandsstudenter i jula, det er både artig for oss som vertskap og dem vi ber inn. Det er kulturutveksling i praksis, sier Alfred Granmo.