Mannen sto mandag tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold til en jente i tenårene ved en behandlingsinstitusjon i Tromsø, samt på jentas bopel. Strafferammen er på seks år i fengsel.

I retten fortalte jenta om tankene hun har gjort seg om forholdet i etterkant.

– I ettertid tenker jeg at det er helt grusomt. Jeg ville aldri gått med på det den dag i dag. Jeg var så sårbar at han burde skjønt at han ikke burde brutt tilliten til noen han visste var i en sårbar situasjon. Han visste at jeg hadde få folk å forholde meg til, at jeg var usikker på meg selv, familieforholdene mine, og at jeg ikke hadde så mange venner, sa jenta i Nord-Troms tingrett mandag.

Ifølge jenta hadde hun og mannen ved to anledninger hatt seksuell omgang; først da mannen besøkte henne på rommet hennes på behandlingsinstitusjonen, og en gang etter at hun var utskrevet.

LES MER FRA RETTSSAKEN: Sådde tvil om jentas forklaring

I mellomtiden hadde mannen og jenta utstrakt kontakt via telefon og meldinger på Snapchat, der jenta blant annet sendte mannen flere bilder av seksuell karakter.

– Kjærlighet gjør blind

Mannen erkjente delvis straffskyld i tingretten. Han hevdet at tilfellet av seksuell omgang på institusjonen var oppdiktet av jenta, men at det siste tilfellet på jentas bopel var reelt.

Han har en annen beskrivelse av forholdet enn hva som kom fram i jentas forklaring:

– Det var en gjensidig forelskelse. Vi sendte meldinger som gikk på at vi var glade i hverandre, hevdet mannen i retten.

Om den seksuelle relasjonen på jentas bopel mener mannen at det var ønsket av jenta selv.

– Hun førte meg inn på soverommet. Vi satte oss ned på senga og snakket om hva vi skulle prate om. Det ble ikke så mye prat. Det eskalerte. Det var gjensidig, sa mannen.

– Det er en betydelig aldersforskjell mellom dere, og du jobbet på en institusjon der hun har vært innlagt. Hva tenker du om det? Spurte aktor Kirsti Jullum Jensen.

– Jeg har tenkt litt på det skillet. Da hun var innlagt hadde vi ikke den type kontakt. Det var i ettertid. Og det var feil, hevdet mannen, før han senere forklarte situasjonen med at ”kjærlighet gjør blind”. Han bekreftet også at han anså dem som likeverdige partnere, men at han slet med stor anger i ettertid.

Seks måneders fengsel

Aktor Jensen la i sin prosedyre ned påstand om seks måneders fengsel for mannen. Hun mente det ikke var grunn til å så tvil om sannhetsgehalten i jentas forklaring, heller ikke hennes påstand om at det var seksuell omgang også på institusjonen.

– Hvorvidt dette skjedde før eller etter hun var på innlagt er uvesentlig, det handler om tillitsforholdet som er opparbeidet lang tid i forkant der han var ansatt behandler og hun innlagt pasient. Det er ikke slik at man uten videre kan inngå et seksuelt forhold til en pasient med en gang den er utstrekvet. Retten kan ikke se dette på noen annen måte enn at tiltalte har utnyttet sin posisjon som hans rolle ved behandlingsinstitusjonen har satt ham i, prosederte aktor.

At mannen kjente til jentas sårbarhet og at hun anså han som en av sine mest betrodde og nærmeste, mente aktor burde tale i skjerpende retning, til fengsel i seks måneder. Dom i saken er klar mandag 19. desember. Jentas bistandsadvokat prosederte for oppreisning på 150.000 kroner.