Problemet er ikke mangel på reflekser, men at det ikke blir brukt, mener Forbundet for Ledelse og Teknikk i Statens vegvesen. Nå håper de at byens taxisjåfører bidrar til å sette søkelyset på viktigheten av refleksbruk hos taxikundene.

Har, men blir ikke brukt

– Vi ønsker å bidra til økt refleksbruk ved å samarbeide med Tromsø Taxi. Vi gir taxisjåførene 150 refleksbrikker og refleksbånd som de kan dele ut til kundene sine, sier hovedtillitsvalgt Alf Edvard Masternes.

Bakgrunnen for refleksfremstøtet er at taxisjåfører kontaktet veivesenet med spørsmål om reflekser, men fikk til svar at de ikke har til utdeling i store mengder. Det så fagforeningen som en mulighet med å komme taxisjåførene til unnsetning.

– Problemet er at de fleste har skuffer og skap hjemme fulle av reflekser, men de blir ikke brukt når man beveger seg ute i trafikken.

Forebyggende tiltak

Direktør Steinar Nilsen i Tromsø Taxi var ikke tungbedt da han fikk henvendelsen. De har over hundre taxier på veiene til enhver tid.

– Dersom flere bruker refleks og gjør seg synlige i mørket, vil vi unngå stygge situasjoner som kan oppsto fordi bilister rett og slett ikke får øye på folk uten refleks. Mange av sjåførene våre har påpekt dårlig refleksbruk blant byens befolkning. Jeg unner ingen sjåfører å komme borti noen fordi de ikke er synlige i trafikken. Dette er et flott forebyggende tiltak, sier Steinar Nilsen.

Siden taxiene er på tromsøveiene til alle døgnets tider, har de en unik mulighet til å drive på oppsøkende og forebyggende virksomhet.

– Lær av flyselskapene

– Det er overproduksjon av reflekser i samfunnet, men hovedproblemet er at fotgjengerne ikke skjønner at de ikke blir sett. De er usynlige i trafikken uten refleks. Jeg vil takke taxisjåførene som tar tak i situasjonen og vil gjøre noe, i redsel for å skade eller kjøpe på noen, sier fagforeningsmedlem og seniorrådgiver i Statens vegvesen, Anne Synnøve Elvevoll.

Taxidirektøren mener samfunnet har noe å lære av flyselskapene nødprosedyrer.

– På fly skal de voksne først sette surstoffmasken på seg selv før de gjør det på barna. Det samme prinsippet bør gjelder for refleksbruk, først seg og så barna, sier Nilsen.