Rundt klokken 14.00 onsdag fikk Brann og redning melding fra oppdrettsanlegget ved Klokkardalen i Ersfjorden om at en ung knølhval hadde dratt med seg garn inn til anlegget og satt seg fast i fortøyningene til merdene der.

Arbeidere ved anlegget hadde observert hvalen i fem timer mens de forsøkte å få tak i hjelp, men Kystvakta kunne ikke komme da deres skip var opptatt med å redde de to studentene som onsdag kjørte på en hval i Kaldfjorden. Da falt redningsoppdraget til Tromsø Brann og redning.

– Vi rykket ut med fire mann og var fremme ved anlegget i 15.00-tiden. Det tar ei stund å komme seg ut dit, da man må utover med båt i 15–20 minutter, forteller vaktleder og en av de fire dykkerne, Hans Peter Sørem.

Gikk seg fast i garn

Knapt en time senere hadde de fått hvalen løs.

– Den hadde gått inn i et garnbruk lenger ut i fjorden, og dratt med seg hele greia, inkludert fisken, med seg inn til Lerøys anlegg. Der hadde den viklet fast garnene i fortøyningene, og blitt stående bom fast, forteller Sørem.

Da dykkerlaget fra Brann og redning kom fram, hoppet de kjapt uti for å observere hva som var problemet og hvordan de kunne løse det.

– Man må være forsiktig og ta sine forholdsregler, da det er snakk om store dyr. I tillegg var det mørkt, dårlig vær og rimelig mye vind.

Etter å ha kartlagt situasjonen, ble det klart at to tau fra garnbruket hadde kilt seg fast i hvalens munn. Det ble besluttet å kutte tauene fri fra garnene som satt fast i merdene.

– Da vi kuttet løs hvalen, løsnet også tauene den hadde satt seg fast i, og den svømte vekk for egen maskin.

- Tragisk at slikt skjer

Ifølge Sørem har han og de andre dykkerne fra brannvesenet opparbeidet seg god erfaring fra slike typer redningsaksjoner.

– Det er mye hval utenfor byen og de går seg med jevne mellomrom fast. Det har blitt en del slike oppdrag over årenes løp, sier han.

Da redningsdykkerne var ferdige med å kutte løs hvalen, kom en av Lerøy Aruroas kranbåter for å rydde opp etter den uheldige knølhvalen.

Daglig leder for Lerøy Arora AS, Kurt Einar Karlsen, opplyser at hendelsen ikke skadet anlegget deres.

– For oss var det udramatisk, men for dyret er det jo tragisk at slikt skjer. Heldigvis gikk det bra med både hvalen og bruket vårt, sier han.

Brann og redning fikk ikke fotografert redningsaksjonen grunnet vanskelige værforhold. Ansatte ved Aurora Lerøy filmet hendelsen, men det har ikke lykkes iTromsø å få tak i filmmaterialet.