Jabaly har regissert filmen «Ambulance» som handler om ambulansepersonell på Gaza i konflikten mellom Palestina og Israel. Filmen ble blant annet vist på TIFF i fjor. I juni søkte han om oppholdstillatelse for tre år, for å sluttføre arbeidet med filmen. Søknaden ble først avslått av UDI, før Jabalys advokat klaget saken til UNE. Nå har han også fått avslag av UNE, og han har fått fremtil 21. desember til å forlate Schengen-området.

Årsaken til at søknaden om oppholdstillatelse ble avslått er ifølge vennen Hermann Greuel at Utlendingsnemnda (UNE) mener at Jabaly ikke er kvalifisert til å jobbe som regissør i Norge.

Trenger penger

Jabaly bor i dag hjemme hos Greuel. Filmmiljøet i Tromsø har nå startet en innsamlingsaksjon for å gi Jabaly juridisk bistand.

– I samsvar med advokat vil Mohamed klage, og ta saken til retten, men det koster penger. En god del penger. Derfor håper vi nå folk vil bidra. Estimert kostnad er på 125.000 kroner, forteller Greuel.

Ikke kvalifisert

– Han har regissert en suksessfilm, med en profesjonell produksjon, og han skal ansettes av en profesjonell filmregissør. Og så går UNE og forteller hvem som kan, og hvem som ikke kan være filmregissør, utdyper en frustrert Greuel.

– Produsentforeninga og norsk filmforbund er rystet. Denne saken er større enn Mohamed, og man kan ikke vurdere alt skjematisk.

Emosjonelt

Greuel forteller at tidspunktet for utkastelsen ikke kunne vært verre.

–Det er emosjonelt at han kastet ut rett før jul. Det er rett og slett litt ekkelt, sier han.

Mandag vil Jabalys advokat sende et stevningsbrev til UNE.

–Vi håper han får være i Norge mens klagen behandles. Vi har tenkte å be om det, men det blir opp til UNE.

Pressekonferanse

I en Facebook-status som deles blant byens filmmiljø utdypes situasjonen til Jabaly.

«Mohamed Jabaly kommer ikke inn i Gaza. Han ønsker seg hjem på sikt, når forholdene er bedret – han er ikke asylsøker. Inntil da kan han bo og jobbe som filmskaper i Norge. Men myndighetene sier altså nei. De bryr seg ikke om hvor han havner etter utkastelsen. Han blir mest sannsynlig returnert til en flyktningleir i Egypt, og alle vet om hvordan det er der.»

Støttegruppa rundt Jabaly har planlagt en pressekonferanse mandag.

Det lyktes ikke iTromsø å få en kommentar fra UNE søndag.