Helsearbeideren måtte 12. desember 2016 møte i Nord-Troms tingrett tiltalt for seksuell omgang ved misbruk av sin stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold til en jente i tenårene ved en behandlingsinstitusjon i Tromsø, samt på jentas bopel. Tiltalte avga forklaring i retten og erkjente seg delvis skyldig etter tiltalebeslutningen, men hevdet på sin side at forholdet var gjensidig forelskelse og at forholdet eskalerte først da pasienten ble utskrevet fra institusjonen.

«Dette måtte aldri skje igjen»

Hendelsene fant sted sommeren 2015. Jenta har lang historikk innen helsevesenet, og forklarte i retten at helsearbeideren ble en av hennes viktigste personer i livet denne sommeren. Hun åpnet seg for og betrodde seg til han. De to skal ha hatt seksuell omgang ved to anledninger, men fornærmede forklarte at hun ikke turte å stritte imot eller si noe første gang. Andre gangen stanset derimot jenta handlingen med å si at «dette måtte aldri skje igjen».

Bildemateriale

Retten fester lit til jentas forklaring og finner det bevist at de to ved to anledninger har hatt seksuell omgang. Retten fester ikke lit til tiltaltes forklaring med at forholdet eskalerte først da pasienten var utskrevet. Dette på grunnlag av at det foreligger omfattende bildemateriale av seksuell karakter i perioden da jenta var innlagt.

Erstatning

Retten finner at straffebudets krav til misbruk av stilling og tillitsforholdet er oppfylt. De er ikke enig i at forholdet var et kjærlighetsforhold mellom to likestilte voksne personer.

Retten dømmer mannen til ubetinget fengsel i fem måneder. I formildende retning legger retten til grunn at tiltalte har erkjent forholdene for det andre tilfellet av seksuell omgang. Han dømmes videre til å betale erstatning til kvinnen på 75.000 kroner. I tillegg må han betale saksomkostninger på 3.000 kroner. Dommen er enstemmig. .