Jordmor Gunnel Axelsson er ansatt av Privat Omsorg Nord for å bygge opp en privat jordmortjeneste i Tromsø.

Nå er planleggingsarbeidet ferdig, og selskapet åpner over nyttår dørene sine for gravide på jakt etter jordmødre.

En komplementært tilbud

Da både søsteren og datteren til direktør i Privat Omsorg Nord, Trude Wester, begge ble gravide, så hun hvor presset situasjonen var i det offentlige. Det ville hun gjøre noe med.

iTromsø har flere ganger skrevet om lange ventelister og sprengt kapasitet i den kommunale jordmortjenesten.

– Jeg tror vi kommer til å bli et godt komplementært tilbud til det offentlige. Gravide har i dag mange rettigheter som det offentlige simpelthen ikke klarer å ivareta skikkelig grunnet kapasitetsproblemer, og der kan kanskje vi avlaste situasjonen litt, sier Gunnel Axelsson.

Trygghet og oppfølging

– Dere gikk i sommer ut og søkte innspill fra byens gravide om hvordan de ønsket tjenesten utformet. Hva ble resultatet?

– De innspillene vi har fått og de erfaringene jeg har fra mine mange år på UNN, er at man ønsker kontinuitet, oppfølging og trygghet, og det har vi bygd tjenesten rundt, svarer Axelsson.

Privat Omsorg Nord har laget en pakke for gravide som inneholder et fast antall svangerskapskontroller, da i samarbeid med fastlege, foreldreforberedende kurs og to til tre hjemmebesøk etter fødselen, hvor det sist skjer sammen med helsesøster.

– Det kan gå lang tid fra man kommer hjem fra barsel til første hjemmebesøk fra helsesøsteren. Ofte mellom syv og ti dager, og på den tiden kan mye skje: Kanskje vil ikke barnet amme eller så er mor og barn ikke helt i form. Jeg synes derfor det er viktig at vi er tidlig inne og veileder og hjelper moren dersom hun har behov for det.

Vil ansette flere

– Hvor stor kapasitet vil dere ha?

– Vi kan gjøre tjenesten så stor vi trenger, men vi må først se på hvor stor etterspørselen er. Dette er jo en tjeneste man betaler ekstra for, mens det offentlige er gratis.

Axelsson avslører imidlertid at planen er å bygge et jordmor-team med flere ansatte.

– Arbeidet vårt krever en viss fleksibilitet. Kurs må holdes på kveldstid og ofte må hjemmebesøk også gjennomføres på ettermiddagen. Da trenger vi flere som jobber sammen, sier hun.

– Et godt alternativ

Stedfortreder for direktør Wester, Camilla Karlsen, sier til iTromsø at hun synes det nye tilbudet er spennende.

– Dette er noe vi håper mange vil benytte seg av. Det gir en trygghet å vite at man kan komme hjem etter fødselen og få god og tett oppfølging. Samtidig er dette personer som har fulgt deg hele veien – personer man kjenner, legger hun til.

Da iTromsø besøkte Privat Omsorg Nords kontorer onsdag ettermiddag, var Ingrid Wester Amundsen innom. Hun har nettopp født sitt første barn.

– Jeg har bare positive erfaringer fra det offentlige, og er kjempefornøyd med tilbudet der, men jeg tror dette er godt alternativ.

Da Amundsen ble gravid, var hun svært interessert i å delta på forberedelseskursene arrangert av kommunen, men de var fulle.

– Og det var ingen andre alternativer. Til slutt vurderte jeg å ta det i en annen kommune. At Privat Omsorg Nord nå kommer med et alternativ, er kjempebra, sier hun.