Desember er den måneden i året hvor butikkene i stor grad har mulighet til å selge ekstra mye.

– Hittil er vi veldig fornøyd. Nå har vi siste innspurten igjen, men vi er veldig fornøyd med den julehandelen vi har lagt bak oss, forteller Marit Stokmo, som er senterleder på Amfi Pyramiden.

– Per nå ligger vi syv prosent over fjoråret i desember. Nå har vi i tillegg noen dager hvor kronene skal rulle.

Også på Jekta har de ansatte på butikkene grunn til å smile.

– Det ser bra ut så langt. Akkurat nå har vi ingen eksakte tall, men butikkene melder om godt salg, sier senterleder Laila Myrvang.

Gode søndagstall

Noe som er spesielt med desember måned er at sentrene har åpent på søndager. Sentrene merker at tromsøværingene benytter hviledagen til å handle.

– Vi har hatt åpent tre søndager i løpet av adventstiden. Nå har vi hatt komprimerte åpningstider disse dagene, men vi hadde 11.000 besøkende innom senteret sist søndag. Det er vi godt fornøyd med, forteller Myrvang.

Også på fastlandet bruker tromsøværingene søndagen til julehandel.

– Vi har hatt godt trykk på de søndagene vi har hatt åpent. Der ligger vi omtrent på det samme som vi gjorde i fjor, sier Stokmo.

– Hva kommer det av at folk ønsker å handle på en søndag?– Vi lever i en stresset tid, og søndagen er en dag som passer ypperlig til å ta med familien på julehandel.

– Vi merker at kafeene våre er en kjærkommen plass å ta med familien på søndagene.

– To millioner besøkende

Når det kommer til besøkstall, har Nerstranda all grunn til å juble.

– I år har vi nådd den magiske to millionergrensen på antall besøkende i året. Dette har vi ikke klart siden 2012. Det er en milepæl for oss, forteller Marita Sørensen, senterkoordinator på Nerstranda.

Det er «Black Friday» og adventstiden som får mye av æren for dette.

– November var en bra måned, men desember er den beste.

Senteret har generelt hatt en økning i antall besøkende i desember.

– Uke 49 hadde vi en økning på fire prosent, mens uken etter hadde vi en økning på ni prosent. Forrige uke var vår beste uke, sier Sørensen.

MILEPÆL: Senterkoordinator på Nerstranda, Marita Sørensen, har all grunn til å smile bredt siden Nerstranda har krysset to millionergrensen på antall besøkende i år.
MER ENN I FJOR: Senterleder på Pyramiden, Marit Stokmo, sier at de ligger i pluss i forhold til i fjor. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen