PRIS: Audun Rikardsen viser fram beviset på at han er Årets tromsøværing 2016 – ei tegning laget av iTromsøs egen Odd Klaudiussen. (Foto: Ronald Johansen / iTromsø)

PRIS: Audun Rikardsen viser fram beviset på at han er Årets tromsøværing 2016 – ei tegning laget av iTromsøs egen Odd Klaudiussen.Foto: Ronald Johansen / iTromsø

ÅRETS TROMSØVÆRING: Audun Rikardsen stakk i år av med utmerkelsen Årets tromsøværing, etter en svært jevn avstemming blant iTromsøs lesere. Prisen ble delt ut på iTromsøs tradisjonsrike julelunsj med nåværende og pensjonerte ansatte tilstede. (Foto: Ronald Johansen / iTromsø)

ÅRETS TROMSØVÆRING: Audun Rikardsen stakk i år av med utmerkelsen Årets tromsøværing, etter en svært jevn avstemming blant iTromsøs lesere. Prisen ble delt ut på iTromsøs tradisjonsrike julelunsj med nåværende og pensjonerte ansatte tilstede.Foto: Ronald Johansen / iTromsø

ROS: Sjefredaktør Stig Jakobsen (til høyre) sparte ikke på kruttet i sin omtale av Audun Rikardsen. – Audun klarer å kombinere det klassisk nordnorske med ekstremt god fotokunst, og det er intet mindre enn imponerende, sier Jakobsen. (Foto: Ronald Johansen / iTromsø)

ROS: Sjefredaktør Stig Jakobsen (til høyre) sparte ikke på kruttet i sin omtale av Audun Rikardsen. – Audun klarer å kombinere det klassisk nordnorske med ekstremt god fotokunst, og det er intet mindre enn imponerende, sier Jakobsen.Foto: Ronald Johansen / iTromsø

BODØVÆRING?: Fauskeværingen Egon Holstad påpekte under utdelingen at Audun Rikardsen opprinnelig er fra Steigen – som snart blir en del av Bodø kommune. – Egentlig har vi kåret Årets bodøværing, sier Holstad og humrer. (Foto: Ronald Johansen / iTromsø)

BODØVÆRING?: Fauskeværingen Egon Holstad påpekte under utdelingen at Audun Rikardsen opprinnelig er fra Steigen – som snart blir en del av Bodø kommune. – Egentlig har vi kåret Årets bodøværing, sier Holstad og humrer.Foto: Ronald Johansen / iTromsø

1 / 4

– Denne prisen handler om noe større

Audun Rikardsen (46) er Årets tromsøværing

Audun Rikardsen, naturfotograf og professor i arktisk og marin biologi på UiT, er av iTromsøs lesere kåret til Årets tromsøværing 2016.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Rikardsen, som opprinnelig er fra Steigen, kan nå virkelig kalle seg for tromsøværing. Flere tusen har avgitt sine stemmer til de ti kandidatene som kunne få utmerkelsen, og etter en svært jevn innspurt trakk 48-åringen det lengste strået.

– Dette henger svært høyt. Jeg har vunnet en del fotopriser tidligere, men å bli utnevnt til Årets tromsøværing handler om noe større, og dette synes jeg viser at vanlige folk setter pris på det jeg holder på med – ikke bare folk i som sitter i en fotoprisjury, sier Rikardsen.

- Skikkelig artig!

At han skulle stikke av med seieren i konkurransen hadde han ikke sett for seg, selv om han de siste årene har fått stadig mer oppmerksomhet for bildene sine.

– Det var veldig mange gode kandidater til prisen i år, så dette var skikkelig artig!

- Ekstremt god fotokunst

Stig Jakobsen, iTromsøs sjefredaktør, mener Rikardsen har klart å ta fotokunsten til et nytt nivå med sine kreative bilder.

– Vi hadde, også i år, ti svært gode kandidater til Årets tromsøværing. Etter å ha gjennomgått stemmene er det tydelig at Rikardsen har en god folkeappell. Han klarer å kombinere det klassisk nordnorske med ekstremt god fotokunst, og det er intet mindre enn imponerende, sier Jakobsen.

Kjærlighet til landsdelen

At Rikardsen er glad i Nord-Norge er det ingen tvil om, og å vise fram Tromsø og Nord-Norge er viktig for 48-åringen.

– For å få til et godt bilde er noe av det viktigste at fotografen har kjærlighet for motivet, mener Rikardsen.

– Jeg er enormt glad i både Tromsø og Steigen, og det håper jeg vises på bildene mine. Kjærlighet til landsdelen og byen er nok den største drivkraften jeg har. Her i Tromsø er vi så utrolig heldige som har en så nydelig natur rett utenfor døra. Vi har forandringer, både i lys, natur og dyreliv, hele året gjennom, og et av de største målene jeg har er å minne tromsøfolk på hvor fantastisk heldige vi er. Når man blir vant til å bo å være i det samme området over lang tid tror jeg en del kanskje ender opp med å ta naturen rundt oss for gitt, og glemme å nyte den. En stor del av motivasjonen min er å minne folk på hvor fint vi har det her oppe.

Ikke på egne vegger

Selv om Rikardsen har foreviget tusenvis av motiver opp gjennom årene, er det få av hans egne bilder som pryder veggene hjemme i Skulsfjord.

– Noen er det, men det er bilder som ikke har blitt solgt etter utstillinger. Har man for mange av sine egne bilder på veggene, er det fort gjort å bli lei av dem. Jeg vil også ha andres bilder på veggene hjemme.

Plan for pengene

Etter at Rikardsen ble pappa for et halvt år siden har ikke dagene blitt mindre travle, og i 2017 tror han at det kan bli mindre tid bak kameraet.

– Jeg sliter nok fortsatt litt med å finne den perfekte balansen mellom jobb, hobby og å føle at jeg er nok til stede på hjemmebane. Jeg har ingen planer om å gi opp verken jobb eller familie, så det blir nok litt mindre fotografering i tiden fremover. Men jeg har ingen planer om å gi opp fotografering heller, altså! Det blir bare litt mindre av det.

Hvor mye mindre det blir er imidlertid litt usikkert, for da iTromsø spør om hva Rikardsen skal bruke pengepremien på 10.000 kroner på, kommer svaret raskt.

– Vel, det blir jo fort litt kamerautstyr av sånt, sier Rikardsen og ler.

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: