– Om du er nøye med å vaske fingrene og holde god håndhygiene vil du kunne slippe omgangssyke og infeksjoner i luftveiene – som er den vanligste grunnen til at folk oppsøker oss i jula, sier spesialsykepleier og nestleder ved den kommunale legevakta, Lisbeth Straumsnes.

Fyll førstehjelpsskrinet

Om man dessuten har fylt opp førstehjelpsskrinet sitt med paracet og ibux, nesespray, isposer og litt bandasjer – da er man godt rustet til en sykdoms- og skadefri jul, sier hun.

Straumsnes sier at det vanligvis ikke er så stor pågang til legevakta i jul- og nyttårstider. En viss økning er det dog, og da er det som sagt spysjuka, forkjølelse – og mindre skader.

Økning av turister

– Det kan være folk som har vært uheldige og falt på isen eller fått andre typer skader, sier Straumsnes.

Økning har det imidlertid vært innenfor et spesielt segment.

– Vi har turister innom stort sett hver dag, sier Straumsnes.

Det er den store økningen i vinterturister som har ført til at legevakta får flere besøkende.

Det er både eldre og yngre tilreisende som dropper innom.

Tannlegevakt

– De eldre turistene har kanskje sykdommer som de sliter med til daglig og som de trenger hjelp med når de er på reise – og de yngre som driver med aktiviteter trenger eksempelvis hjelp når de har skadet seg, sier Straumsnes.

Det er også andre «akuttetater» som er åpent nå i jule- og nyttårshelga.

– Tannlegevakta har åpent hver dag i jula mellom klokken 12 og 14, og Svaneapotheket er åpent mellom 18 og 20 hver kveld, sier Straumsnes.

Fastlegene har åpent i romjula

Ettersom det er forholdsvis få røde dager jul- og nyttårshelga i år så vil de fleste fastlegekontor ha åpent i dagene mellom jul og nyttår.

– De har åpent for akutt legehjelp mellom klokken 10 og 12. Men de tar som sagt bare imot akutte sykdomstilfeller, sier Straumsnes.