Etter et godt møljekalas har man ofte for vane å slukne helt på sofaen. Men er det maten som gjør at du blir trøtt?

Claudia Hammond i BBC forteller at mange ofte føler seg trøtt etter julemåltidene.

– Kalkun inneholder stoffet L-tryptofan, som gjør det til en perfekt kandidat for søvnighet, skriver Hammond, som også trekker fram torsk, svinekoteletter og eggehvite, som har mer av stoffet enn kalkun.

Kan forverre søvnen

L-tryptofan er en aminosyre vi får gjennom kostholdet som vi bruker som en byggestein for å lage serotonin. Dette signalstoffet forbinder vi kanskje med lykke, men det kan også fremme søvnighet.

Tryptofan kan hjelpe deg å sove når det er tatt som et farmasøytisk preparat og kan altså behandle søvnløshet. Avtakende tryptofan kan også forverre søvnen.

Stress i jula

Men det er ikke bare stoffene alene som gjør at du føler deg trøtt.

Kombinasjonen med andre matvarer, stress på jobb før jul, matlaging for et stort antall mennesker og at du kanskje startet dagen tidligere, kan ha en innvirkning her.

I tillegg har også alkoholinntak en liten innvirkning.