For første gang kunne de servere julemiddagen hjemme

Endelig kunne Kirkens Bymisjon flytte den årlige julemiddagen fra Rødbanken til sitt eget hus.

SAMLET: Hadde det ikke vært for Kirkens Bymisjon sin julemiddag, ville Reidar Didriksen (57) sittet alene på julaften. Foto: Daniel LilleengFoto: DANIEL LILLEENG

nyheter

I førsteetasjen hadde Kirkens Bymisjon gjort klart for storstilt julemiddag.

– Det betyr mye for meg å tilbringe en spesiell kveld med helt spesielle mennesker, forteller Jenny Sjånes Johansen som er leder for Bymisjonens ILAG-prosjekt.

– Julaften handler om fellesskap og tilhørighet. Det sies jo at de som møtte Jesus ikke kjente hverandre, så det er litt av det samme som det er her.

Tidligere har de servert julemiddagen i storsalen i Rødbanken, men dette året foregår middagen i huset til Kirkens Bymisjon.

– Vi fikk muligheten til å ha julemiddagen her etter at vi bygde om huset, så jeg er spent på om det blir en fast tradisjon å ha middagen her, sier Johansen.

FELLESSKAP: Jenny Sjånes Johansen, leder for ILAG. Foto: Daniel LilleengFoto: DANIEL LILLEENG

 

– Ville sittet alene

Reidar Didriksen (57) var blant gjestene som ventet på at julemiddagen skulle komme på bordet.

– Dette arrangementet er helt topp, forteller 57-åringen som er på Kirkens Bymisjon sin julemiddag for tredje gang.

– Hadde det ikke vært for Kirkens Bymisjon, ville jeg nok ha sittet alene hjemme. Her får jeg vært sammen med andre mennesker, både kjente og ukjente.

– Jeg hører dere får servert både ribbe og pinnekjøtt. Hva kommer du til å forsyne deg av?

– Det blir nok begge deler, sier Didriksen og ler.

– Kjempetradisjon

I underetasjen til Kirkens Bymisjon står lederen for rusomsorgen, Stein-Erik Nilsen. Han har nettopp fått inn julematen og gjør nå de siste forberedelsene før gjestene kommer inn.

– Dette er en kjempetradisjon. Det hele startet i alle fall før jeg begynte her, og det er en god stund siden, forteller Nilsen.

Inni kassene han nettopp har fått ligger det pinnekjøtt og ribbe, samt alt av tilbehør. I tillegg får gjestene hver sin julegave som inneholder hjemmestrikkede votter og lester.

LEDER FOR RUSOMSORGEN: Stein-Erik Nilsen. Foto: Daniel LilleengFoto: DANIEL LILLEENG

 

Ettertraktet middag

Nilsen forventer mellom 30 og 60 gjester innom underetasjen hos Kirkens Bymisjon.

– Folk begynte å ringe og sende meg meldinger om denne middagen for flere uker siden, sier lederen for rusomsorgen.

– Jeg tror dette betyr utrolig mye for dem som kommer. Julen er en vanskelig tid for dem som kanskje ikke har familie. Da er det godt å komme hit hvor de kan samle seg, sier Nilsen.

– Hva tror du gjestene ville ha gjort nå dersom det ikke hadde vært for denne middagen dere tilbyr?

– Jeg tror de fleste ville ha sittet hjemme alene. Nå har det seg slikt at de fleste får lønning den tolvte i hver måned, så på julaften er mesteparten fri for penger. Da kommer det utrolig godt med at de får muligheten til å spise julemiddag her, sier Nilsen.

FRIVILLIGE: Marte Walthinsen og Nina Walthinsen serverte gjestene julemat i underetasjen. Foto: Daniel LilleengFoto: DANIEL LILLEENG

 

– Kjempegreier

Blant gjestene var Geir Steen (62). Han hadde ordnet seg en porsjon med pinnekjøtt mens han minglet med de andre gjestene.

– Pinnekjøtt er bare én av favorittene mine, sier han med et smil.

– Og pinnekjøttet smakte?

– Det smakte som alltid.

Han er glad for at Kirkens Bymisjon steller i stand julemiddag for de vanskeligstilte.

– Jeg synes dette er kjempegreier. Det er ikke første gangen jeg spiser middag her.

– Det beste er at vi får truffet venner her. Vi blir som en stor familie, sier Steen.

PINNEKJØTT: Geir Steen (62) var fornøyd med pinnekjøttet. Foto: Daniel LilleengFoto: DANIEL LILLEENG