I Hansjordnesbukta gjør Tromsø brann og redning de aller siste forberedelsene før julefreden slår inn.

Med 10 brannmenn på vakt, pluss to personer på 110-sentralen, blir det ingen julefeiring med familien før første juledag. 24-timersskiftet varer nemlig fra klokken 09.00 til neste dag.

Likevel lukter det pinnekjøtt, ribbe, karamellpudding og klementiner i fellesarealene.

Ribbe og pinnekjøtt

Der er nemlig kokken Geir som står på kjøkkenet. Og det trives han med.

– Det er gode hjemmelagde tradisjoner her. Vi kjører Eide-metoden med potet nederst i pinnekjøttgryta. Her er vi i rute til å bli ferdig til 17.00, sier Geir Oddvar Dahl, som har vært en del julaftener på jobb for Tromsø brann og redning. Ved brannvesenet går man nemlig hver fjerde jul på vakt.

– Er du sjefkokk?

– Nei, men de kaller meg bare «Chef».

– Gutta trives og vi har godt samhold. De synes det er trivelig å være på jobb her når det blir så hjemmekoselig, sier Inge Jakobsen, som er vaktsjef på julaften.

Han forteller at man ikke vanligvis tar med seg julegaver, men at man har noen tradisjoner på stasjonen.

Smart ovn

Tenning av lys på graver, sjekke utstyret og andre små oppdrag hører med før mannskapet kan slappe av med julemåltidet.

Men om man plutselig må rykke ut er mannskapet beredt og kokken må improvisere.

– Heldigvis har vi en smart ovn her som kan holde på maten opp til 24 timer. Så det byr ikke på store problemer, sier Dahl.

God på forebyggende

Brannvesenet hadde en liten utrykning ved Strandkanten lørdag morgen, men ellers er det lite action på julaften.

– Forebyggende har gjort en kjempegod jobb. De har vært ute blant publikum og bedrifter for å informere. Ser man på statistikken for Tromsø har vi mindre branner enn resten av landet. Folk er generelt flinke, sier Jakobsen.

I tillegg mener han nå at den verste tiden er over nå ettersom julestresset er over.

– Man gjør mange ting man ellers ikke gjør før jul. Man skal handle mye og da går man kanskje fra en kjele som står på, sier Jakobsen.