Brannvesenets kruttips

– Styr unna vin og vind

Selv om ulykkesstatistikkene har gått ned siden pinneraketter ble forbudt, er det fortsatt mange hensyn å ta når man skal skyte opp fyrverkeri.

FORNØYD: Sjef for forebyggende avdeling, Jonny Magne Nilsen, mener folk flest er flinke til å ivareta sikkerheten under rakettoppskytning. Foto: Ronald JohansenFoto: Ronald Johansen

nyheter

Det har de siste årene vært få alvorlige hendelser knyttet til privat rakettoppskytning i Tromsø, noe Brann og redning er glade for. Sjef for forebyggende avdeling, Jonny Magne Nilsen, håper dette kan vedvare.

– Mitt inntrykk er at folk flest er bevisste på sikkerhet rundt oppskytingen, selv om det dessverre også finnes unntak, sier Nilsen.

Vin og vind

TA HENSYN: Det er viktig med god sikkerhetsavstand når man skal skyte opp fyrverkeri. De fleste krever en avstand på 10–25 meter. Foto: Lars Marius Matre

Disse kommer ofte som følge av alkoholpåvirkning, noe han ber folk styre unna om de skal skyte opp fyrverkeri.

– Det kan være godt med et glass vin til maten, men om man skal skyte opp fyrverkeri anbefales det å holde seg helt edru. Hvis ikke risikerer man å påføre både seg selv og andre skade, sier Nilsen, som også påpeker viktigheten av å se an forholdene.

– Er det mye vind bør man være forsiktig, forklarer han.

Les bruksanvisningen

En annen viktig forutsetning for en trygg oppskytning er at man har lest bruksanvisningen grundig.

– En del fyrverkeri har en sikkerhetsavstand på opp til 25 meter, noe mange ikke er flinke nok til å sjekke på forhånd, men som er utrolig viktig å overholde, sier avdelingslederen.